"Combat Badges of the Third Reich", recension

vonWrede
Inlägg: 479
Blev medlem: tis dec 14, 2010 8:45 pm
Kontakt:

"Combat Badges of the Third Reich", recension

Inlägg av vonWrede »

"Combat Badges of the Third Reich - Volume 2 - Luftwaffe"
Av Stephen Thomas Previtera
Förlag Winidore Press
Inbunden, format c:a A4, 524 sidor, 1350 färgbilder
Pris EUR 153,95

Bokens fullständiga namn är alltså "Combat Badges of the Third Reich – Volume 2 – Luftwaffe".
Volume 1 existerar men har visat sig innehålla bilder av påstådda original som i själva verket är kopior. Vilket förmodligen är anledningen till att den inte marknadsförs i samma utsträckning som Volume 2.

Boken är stor och klumpig och påminner vid första anblicken om en ”Coffe Table Book”, alltså en bok med ytligt innehåll som man förstrött bläddrar igenom i ett väntrum eller liknande.

Det stora formatet medger förvisso större bilder men jag hade ändå föredragit ett behändigare format. Vilket kunde ha åstadkommits genom utrensning av överflödigt material. Det stora formatet innebär ju också att även helt onödiga bilder tar mycket plats.

I likhet med andra engelskspråkiga referensböcker förekommer många felaktigheter, några av dem redovisas nedan.

Det som är bra är bokens tydliga indelning i ett kapitel för varje luftwaffeutmärkelse, totalt tolv inklusive Spanienkorset. (Luftwaffes frontflygspännen behandlas ej i denna bok). Ett plus även för de tydliga bilderna på de olika utmärkelserna i varje kapitel. Baksidor, nålanordningar och märkningar visas föredömligt. Ett plus även för mått- och viktuppgifter med två decimaler. Inom varje kapitel tycks dock ordningsföljden av de olika typerna verka helt godtycklig eller enligt sidan 178 kronologisk. I en ändamålsenlig referensbok bör ordningsföljden vara enligt tillverkare.

Med detta sagt har jag följande invändningar:

- Boken innehåller slarvfel, på sidan 10 hänvisas exempelvis till ”page fourteen” men det skall vara sidan 16. Och på påföljande sida finns en obegriplig bildtext där det både står att Göring bar och inte bar Flieger- und Beobachterabzeichen på sin bröllopsdag

- På sidan 56 görs det klassiska felet att innehållet i ett etui bestäms av etuiets utseende. I detta fall menar författaren att eftersom etuiet är av en typ som förekom i mitten av kriget måste den inneliggande utmärkelsen vara från samma tid. Men så behöver det givetvis inte vara. En sen utmärkelse blir ju inte tidig för att man lägger den i ett tidigt etui eller tvärtom. Lika väl som att en omärkt utmärkelse inte kan tillverkarbestämmas genom att man lägger den i ett märkt etui…

- Författaren är alltför sparsam med att använda sitt samlarområdes originalspråk, tyska. Endast en gång per kapitel avslöjas vad objekten egentligen heter på originalspråket. Och då blir det ibland fel, som på sidan 4. Och bokstaven ”ü” verkar han inte ens känna till utan konstaterar med viss förvåning på sidan 168 att det är två prickar över ”u” i Lüdenscheid. Och på sidan 240 står det ”Reiches” trots att det heter ”Reich”.

- På sidan 64 avslöjas även brist på kunskaper i geografi när författaren nämner en tillverkare vid namn ”Richard Weimar Conrad”. Men tillverkaren hette alltså Richard Conrad och Weimar är staden där han var verksam.

- På sidan 77 avbildas en miniatyr av EK2 som obegripligt nog påstås vara ett riddarkors.

- På sidan 175 och många andra sidor förekommer helt onödiga bilder som inte tillför något utan bara tar plats.

- På sidan 190 virrar författaren till det ordentligt beträffande Luftwaffes Erinnerungsabzeichen när han påstår att Preussen och Bayern båda gav ut dylika under första världskriget, identiska så när som på ”kungakronorna”. I själva verket var den typ som utdelades i Preussen instiftad av Tyska Riket och följaktligen krönt av kejsarkronan.

- Vidare påstås att de flygande stridskrafterna var underställda armén varvid han helt har missat att även marinen hade ett eget flygvapen. Flera flygutmärkelser utgivna under första världskriget fanns till och med i två utföranden, för arméns flyg respektive marinens flyg vilket författaren inte verkar känna till.

- På sidan 341 hävdas att den metod att fästa nålanordningen som kallas ”by friction”, på tyska ”Verquetschung” skulle vara sällsynt. I själva verket är den vanlig på många typer av utmärkelser.

- På sidan 404-405 avbildas en artilleripjäs tillhörande Luftwaffe där det påstås att alla soldater i pjäsbesättningen har graden ”Flieger”. Men självklart tillhörde inte artilleristerna den flygande personalen, den rätta graden är ”Kanonier”. Det syns även att kragspeglarna är mörka, alltså röda för Flakartillerie.

- På sidan 460 och 461 avbildas den mycket vanliga markstridutmärkelsen som sedan länge är identifierad som Arno Wallpach, Salzburg. Detta verkar författaren vara helt okunnig om och tillverkaren anges ej. För den händelse författaren anser att tillverkaren är en annan borde han ha nämnt det.

- I kapitel 12 tas Spanienkorset upp vilket jag tycker är bra men den politiska/historiska utläggningen på sidan 468 är helt onödig. Det intressanta Spanienkorset för efterlevande nämns märkligt nog dessutom bara i förbigående i boken.

- På sidan 486 påstås att Spanienkorset i silver utan svärd, antal utdelade 327 skulle vara graden med lägsta antalet förläningar. Men det stämmer ju inte eftersom Spanienkorset för efterlevande bara utdelades 315 gånger.

- På sidan 493 påstås att märkningar enligt Presidialkansliets lista började användas först i mitten av 1944 vilket givetvis är orimligt eftersom det finns mängder av objekt med sådan märkning vilka hänförs till åren före 1944. Exempelvis KVK2 i tombak och östfrontmedaljer.

- På sidan 514 och framåt återges Presidialkansliets lista men märkligt nog slutar den med nr 135 vilket var vanligt fram till 80-talet. Därefter är numren ända upp till 142 bekanta.

Sammanfattningsvis är boken, bedömd som referensverk, trots alla förtjänster alltför klumpig och svårhanterlig på grund av sin tyngd och volym. Författaren använder själv benämningen ”field inspections” som torde innebära bedömning och bestämning av originalitet vid besök på mässor och hos handlare. Och då är ju denna bok otänkbar att släpa med.

Med en kraftig utrensning av onödigt material kunde boken ha blivit mer användbar, kanske i ett praktiskt A5-format eller mindre, och även billigare.

I brist på andra heltäckande bokverk om Luftwaffes utmärkelser torde väl denna bok med alla fel och brister dock bli standardverk för många år framåt varför jag med tvekan rekommenderar ett köp.

För den som är specifikt intresserad av Luftwaffes fallskärmsjägarutmärkelse, segelflygarutmärkelse, artilleriutmärkelse respektive markstridsutmärkelse finns bättre referensböcker.
Bilagor
Combat Badges, Luftwaffe,.jpg
Combat Badges, Luftwaffe,.jpg (241.14 KiB) Visad 10781 gånger
Combat Badges, Luftwaffe, baksidan.jpg
Combat Badges, Luftwaffe, baksidan.jpg (239.68 KiB) Visad 10781 gånger


Senast uppknuffad av vonWrede fre mar 02, 2012 6:39 pm.