www.vonWrede.se

Aktuellt datum och tid: lör mar 23, 2019 9:19 pm

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme
Ny tråd Svara på tråd  [ 1 inlägg ] 
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Om Presidialkansliets lista över ordenstillverkare
InläggPostat: lör jan 01, 2011 6:34 pm 
Offline

Blev medlem: tis dec 14, 2010 8:45 pm
Inlägg: 464
Presidialkansliet var Führerns kansli i frågor om bl.a. utdelning av ordnar och utmärkelser. Kansliet rekvirerade erforderligt antal utmärkelsetecken från godkända tillverkare. Dessa fanns förtecknade på en lista med ett nummer för var och en. Den lista som återges i flera militariaböcker och på internet börjar med 1 och slutar ibland med 135 men det finns tillverkare med nummer ända upp till 142. Tillverkarna angav ibland sitt nummer på produkterna. På utmärkelser med band finns siffran i så fall på ringen och på utmärkelser med nål direkt på nålen eller på baksidan.

Denna märkning på ett objekt innebär alltså att det rör sig om det förlänade exemplaret. Eller, om det gällde en högre utmärkelse, ett exemplar som utlämnats av Presidialkansliet som ersättning för en utmärkelse som gått förlorad under strid eller liknande. Om den belönade ville ha flera exemplar fick han annars köpa dem i privathandeln, då vanligtvis märkta med LDO-nummer.

Enligt en obekräftad uppgift skall listan ha sammanställts under andra hälften av kriget. Det skulle i så fall betyda att alla utmärkelser som är märkta med en siffra är tillverkade tidigast 1942. Det skulle också förklara varför man sällan ser denna märkning på utmärkelser som i stort sett var färdigutdelade vid den tiden, t.ex. "blomsterfälttågsmedaljerna" och Västvallmedaljen...

Av någon anledning saknas uppgifter om vissa nr, i varje fall i de listor jag har sett, t.ex nr 17 och 75. Men jag vet att det fanns sådana tillverkare för jag har sett objekt märkta med de numren. Det har rört sig om Krigsförtjänstkorset, andra klassen utan svärd resp. Järnkorsets andra klass. Kan det ha rört sig om tillverkare som blev strukna från listan, kanske beroende på något regelbrott?

Ibland kan det finnas siffror på utmärkelser som inte syftar på Presidialkansliets lista. Vanligast är årtalssiffror, t.ex. "42" som alltså inte syftar på tillverkaren med samma nummer. Dessa siffror vållar dock inte någon problem eftersom de i regel förekommer tillsammans med tillverkarens logga eller namn i klartext. Värre är det med verktygsnummer. Kända verktygsnummer är 1 till 4, sällsynt förekommande på åtminstone Infanteristormutmärkelsen. Verktygsnumret är av naturliga skäl alltid medpräglat, alltså "upphöjt", medan numret enligt Presidialkansliets lista oftast, men inte alltid är försänkt i godset.

Klicka på denna länk för att se vilka tillverkare som döljer sig bakom de olika numren

http://www.derfreiwillige.com/collectorinfo2.cfm


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 1 inlägg ] 

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2010