www.vonWrede.se

Aktuellt datum och tid: mån okt 22, 2018 11:40 pm

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme
Ny tråd Svara på tråd  [ 1 inlägg ] 
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Existerar det KVK 1 utan svärd märkta "65"?
InläggPostat: mån mar 28, 2011 8:28 pm 
Offline

Blev medlem: tis dec 14, 2010 8:45 pm
Inlägg: 461
KVK 1 med svärd märkta "65" är rätt vanliga. Men existerar det KVK 1 utan svärd med samma märkning? Ett svar är att Klein & Quenzer AG i Idar/Oberstein, alltså den tillverkare som döljer sig bakom märkningen i fråga i varje fall tillverkade KVK 1 utan svärd. I varje fall om man skall tro vad en viss Klaus Schuch skriver i Internationales Militaria-Magazin.

Det rör sig om en lång detaljerad artikel om ordenstillverkarna i Oberstein an der Nahe, numera Idar-Oberstein. Denna lilla stad har en stark hantverkstradition, ännu bestående, inriktad på framställning av smycken och liknande. Under Tredje Rikets tid framställdes utmärkelser av åtminstone 15 företag därstädes.

Den utmärkelse som sysselsatte flest tillverkare var moderskorset. Kanske detta ansågs särskilt lämpat att framställas av smyckestillverkare eftersom korsets uppbyggnad är något komplicerad och kanske krävde en viss hantverksskicklighet.

Firman med den bredaste produktionen var Klein & Quenzer. Och i listan över deras produktion finns KVK 1 med, såväl med som utan svärd. I vilken utsträckning de sistnämnda märktes med ”tidig 65” (mindre siffror), ”sen 65” (större, stilistiska siffror) eller ”L/26” (Williamson listar dock ej L/26 bland kända KVK), eller rentav var omärkta framgår ej.

En annan intressant detalj är att trots att artikelförfattaren är väl medveten om att det existerar KVK:s riddarkors med svärd, märkta ”65” (och ”800” vilket är en betydligt lägre silverhalt än de ”erkändas” 900-935) återfinns ej dessa i K & Q:s angivna produktion.

Och det motiverar artikelförfattaren med att han trots ingående undersökningar, vilka inbegriper intervjuer med ett stort antal tidigare anställda inte har lyckats hitta något som helst belägg för att KVK:s riddarkors verkligen tillverkades av K & Q.

Williamson skriver däremot följande om dessa riddarkors: ”Dessutom (utöver de tre ”erkända” tillverkarna) tror man att även firman Klein & Quenzer kan ha tillverkat denna utmärkelse och exemplar med märkningen ”65” på den undre korsarmen uppges existera".

En viss skillnad i betraktelsesättet således…

Idar-Oberstein vårdar sina traditioner och kallar sig idag ”Die Edelstein- und Schmuckstadt”.

”Ädelstens- och smyckestaden”.


Källor:
Klaus Schuch: ”Orden und Ehrenzeichen aus Oberstein an der Nahe” i ”Internationales Militaria-Magazin” nr 110, 2003
Williamson/Charita: ”The War Merit Cross” 2008


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 1 inlägg ] 

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2010