www.vonWrede.se

Aktuellt datum och tid: tis okt 23, 2018 12:50 am

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme
Ny tråd Svara på tråd  [ 2 inlägg ] 
Författare Meddelande
 Inläggsrubrik: Recension av ”Das Kriegsverdienstkreuz 2. Kl. m. Schwertern”
InläggPostat: lör maj 05, 2012 4:46 pm 
Offline

Blev medlem: tis dec 14, 2010 8:45 pm
Inlägg: 461
”Das Kriegsverdienstkreuz 2. Klasse mit Schwertern”
Av Michael Falk
Verlag Weber
Inbunden, format A5
420 sidor, 1100 bilder varav de flesta i färg
Pris 59 euro


Boken utgör nr 1 i serien "Die Auszeichnungen der deutschen Wehrmacht 1939-1945"

Att boken är skriven av en tysk författare känns betryggande och innebär att vi slipper alla detaljfel som referensböcker med engelskt/amerikanskt ursprung är behäftade med. Engelskspråkiga författare är som bekant förbluffande okunniga i tyska språket, tysk geografi och historia och slarvar gärna med detaljer.

Att ge sig på detta ämne, krigsförtjänstkorset är givetvis beundransvärt med tanke på det enormt stora antalet tillverkare och därmed ett oöverskådligt antal varianter som existerar. När det gäller denna utmärkelse skall det dessutom har varit rätt vanligt att en och samma verktygsmakare levererade till flera tillverkare. Samt att tillverkarna lånade verktyg av varandra. Vilket givetvis försvårar tillverkarbestämningen av omärkta exemplar.

Ovederhäftig kritik har riktats mot boken med innebörd att den inte skulle vara helt "komplett", men "kompletta" referensböcker finns inte och kommer inte att finnas. Att kräva att författaren skulle samla in och beskriva alla befintliga varianter i samlingar över hela världen, då talar vi om hundratusentals kors är ju orimligt. I likhet med andra författare har han redogjort för de exemplar som varit tillgängliga.

Författarens tillvägagångssätt är att han beskriver ett stort antal märkta exemplar samt ett mindre antal omärkta ytterst noggrant med mått och vikt m.m. Bland dessa 100-tals exemplar med varierande detaljer urskiljer han tre grundtyper vilka noggrant redovisas i en ”snabbguide” vilken jag tycker är bokens intressantaste del.

Varje variant är försedd med ett tredelat nummer vilket är bekant från tidigare referensböcker. Det första numret, en 1:a, står helt enkelt för KVK2 med svärd, det andra numret står för typen och det tredje för olika varianter inom samma typ. 94 typer redovisas.

Författaren har valt att redovisa de olika varianterna i huvudsak enligt Presidialkansliets lista vilket är opraktiskt när man försöker tillverkarbestämma ett omärkt kors. Jag hade föredragit en ordningsföljd enligt de detaljer som överensstämmer mellan olika exemplar. Förmodligen har författaren övervägt detta men dragit slutsatsen att det skulle bli för många grundtyper och i stället nöjt sig med tre enligt ovan.

Att granska alla dessa kors och noggrant redovisa skillnader i detaljer mellan alla exemplar är givetvis beundransvärt. För den som är måttligt intresserad ser väl alla krigsförtjänstkors likadana ut men vanliga variabler är hakkorsets position i höjd- och sidled, eklövens utseende, kransbindningen, kornens utseende, svärden samt på baksidan årtalssiffrorna. Alla skillnader redovisas detaljerat.

Unikt i denna referensbok är att författaren för varje exemplar bedömer framställning och efterbehandling var för sig. Ett kors kan ju vara föredömligt framställt men dåligt efterbehandlat. Även det omvända förekommer.

Utförlig information om förläningskuvert, band, etuier och miniatyrer gör boken ytterst nyttig för samlare.

Ett intressant faktum är att författaren med ledning av förläningskuvert anser sig av avslöjat tillverkaren som har nr 38 på Presidialkansliets lista. En tidigare okänd tillverkare.

Med allt detta positiva sagt har jag följande invändningar:

- Boken är slarvigt korrekturläst och innehåller tryckfel, fel ord och ord som saknas. Exempelvis på sidan 43, 102, 150 och 152.

- Boken belastas av en mängd onödiga bilder som ökar tyngden, minskar användbarheten och i värsta fall höjer priset. Exempelvis på sidan 41, 83, 159 och 299. Allvarligt, hur spännande är det att se soldater med krigsförtjänstkorsets band i knapphålet eller med motsvarande släpspänne? Det torde finnas hundratusentals bilder med detta motiv i den rikhaltiga litteraturen om andra världskriget.

- Ett stort antal urkunder avbildas helt i onödan. Exempelvis på sidan 73, 125, 173 och 193. Dessa är enbart en belastning i likhet med alla onödiga soldatfoton.

- På sidan 18 avbildas en bandrosett med det häpnadsväckande påståendet att den skulle vara ”sällsynt”! I själva verket är bandrosetter till krigsförtjänstkorset, med eller utan svärd mycket vanliga. Vilket är en självklarhet med tanke på det stora antalet förlänade krigsförtjänstkors.

- På sidan 42 påstås att kors tillverkade av Steinhauer & Lück i buntmetall alltid är omärkta. Det är fel, det existerar kors som är märkta "L/16".

- På sidan 101 påstås att det är ”intressant” att en avbildad soldat bär både första och andra klassen av KVK. Men detta är inte särskilt intressant, reglerna föreskrev ju att ett förlänande av första klassen förutsatte ett innehav av andra klassen. Innebärande att alla som hade första klassen även hade andra klassen.

- Ytterst föredömligt är att författaren för varje tillverkare återger dåvarande adressuppgifter, hämtade ur 1942 års telefonkatalog för hela riket. Men det blir tokigt när tillverkarna på sidan 142 och 146 påstås ha adressen Wurstunger-Gasse i Gablonz. Gatan har inget med korv, ”Wurst” :lol: att göra utan heter Wustunger-Gasse.

Något som däremot inte skall ligga författaren till last är att det faktiskt existerar förläningskuvert med felstavningen Wunstunger-Gasse.

- Även adressen till Frank & Reif på sidan 88 är felstavad. Gatan heter Forststraße.

- På sidan 179 avbildas ett mycket vackert släpspänne men tyvärr med det felaktiga påståendet att Braunschweigs krigsförtjänstkors skulle ha andra platsen efter EK2 1914. Men KVK 1939 rankades högre och har följaktligen andra platsen.

- På sidan 235 klantas det ordentligt, till att börja med påstås att den avbildade soldaten bär bandet till krigsförtjänstkorset med svärd i knapphålet. Men något sådant band finns ju inte, bandet är samma oaktat svärd eller ej.

Ännu klantigare blir det när det påstås att krigsförtjänskorset finns på soldatens släpspänne. Här gör författaren ett tredubbelt fel:

1) Eftersom KVK bärs som band i knapphålet skall det normalt inte finnas på släpspännet

2) Det syns på placeringen att det inte kan vara KVK

3) Trots att fotot är i svartvitt syns det tydligt att det rör sig om äreskorset 1914/18

- På sidan 408 redogörs föredömligt för de förekommande bandbredderna. Det monterade krigsförtjänstkorset som avbildas är dock inte försett med ett 30 mm brett band vilket påstås utan det rör sig om ett 25 mm brett band vilket syns med ögonmått. Samma fel finns i Sascha Webers bok om östfrontmedaljen. Vilket är ytterst gåtfullt eftersom bägge författarna särskilt påpekar att 25 mm bett band användes till monteringar!

Min sammanfattning är att bokens användbarhet begränsas av onödiga bilder föreställande soldater och urkunder. Dessa bilder kan vara intressanta att iakttaga en gång, efter införskaffande av boken. Därefter innebär de bara ett extra bläddrande när man letar efter olika varianter av KVK.

Ordningsföljden av de olika exemplaren är inte heller särskilt användarvänlig.

Med reservation för alla ovanstående fel och svagheter vill jag ändå rekommendera boken med tanke på det rimliga priset och sannolikheten för att den under lång tid framåt kommer att utgöra ett referensverk för Krigsförtjänstkorset, andra klassen med svärd.


Bilagor:
Das KVK 2. Klasse mit X.jpg
Das KVK 2. Klasse mit X.jpg [ 165.12 KiB | Visad 2640 gånger ]
Das KVK 2. Klasse mit X baksida.jpg
Das KVK 2. Klasse mit X baksida.jpg [ 160.88 KiB | Visad 2640 gånger ]


Senast redigerad av vonWrede tor jun 07, 2012 4:32 pm, redigerad totalt 2 gånger.
Upp
 Profil  
 
 Inläggsrubrik: Re: Recension av ”Das Kriegsverdienstkreuz 2. Kl. m. Schwert
InläggPostat: fre jul 27, 2012 10:53 am 
Tack för en mycket bra recension !


Upp
  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Ny tråd Svara på tråd  [ 2 inlägg ] 

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2010