"Signaliststormutmärkelse"

vonWrede
Inlägg: 478
Blev medlem: tis dec 14, 2010 8:45 pm
Kontakt:

"Signaliststormutmärkelse"

Inlägg av vonWrede »

Efter att Infanteristormutmärkelsen instiftats redan 1939 visade det sig under krigets vidare förlopp att soldater tillhörande andra truppslag genomförde lika tappra insatser som infanteristerna men utan att kunna hedras med en motsvarande utmärkelse.

Därför övervägde man att instifta liknande utmärkelser för flera truppslag. (Pansartrupperna hade dock en egen utmärkelse redan 1939). Så förslag begärdes in från konstnärer och tillverkare. Bilderna visar två förslag till en utmärkelse för signaltrupperna, "Nachrichtentruppen", den ena tänkt att vara en bronsgrad och den andra i silver. Signalisterna ansågs djärva och utsatte sig för stora risker vid fronterna. Att det rör sig om tänkta signalistutmärkelser framgår av blixtarna.

Idén med skilda utmärkelser för olika truppslag övergavs så småningom. Anledningen uppges vara att man bedömde att det skulle bli för betungande att administrera dessa. Så i stället valde man att dela ut Pionjärstormutmärkelsen, instiftad 1940 och även kallad "Allmänna stormutmärkelsen" till dem som kvalificerat sig till infanteristormutmärkelsen men på grund av truppslagstillhörighet ej kunde tilldelas denna.

Vidare fanns ju infanteristorm- och pansarstormutmärkelserna i en bronsversion som kunde delas ut till närliggande truppslag.

Prototyperna på bilderna är tillverkade av Christian Lauer, Nürnberg och bjuds just ju ut hos Hermann Historica med utropspris 4000 euro per styck.

Extremt billigt om man använder sällsynthetsgraden som måttstock.
Bilagor
140516 3.jpg
140516 3.jpg (285.49 KiB) Visad 6102 gånger