Allgemeine SS

Checker74
Inlägg: 10
Blev medlem: mån sep 30, 2013 11:48 am
Ort: Stockholm

Allgemeine SS

Inlägg av Checker74 »

Hallojsan! Jag är nyfiken på ärmelband samt krage inom allgemeine SS!?!? Som vi vet så kunde man ha regements nummer istället för runorna på kragen med matchande ärmel band i antingen romerska eller arabiska siffror. Ärmel banden hade silver kant för officer då lägre rang hade vapen färg precis som under kriget samt inom alla militäriska förgreningar (OM JAG HAR FÖRSTÅTT DET EHLA RÄTT DVS) fast dock endast på ärmelbandet. Men hur var det egentligen för att det verkar som en djungel för mig. Och jag har krage 28 (för fot regemente Hamburg) svart/silver för NCO men ärmel band färg (blå, röd, ljusblå,) samt sifferkombination (6, 10, 4, reserv) ????? Vet ej och då det är dåligt om info om dessa å denna period på nätet samt att jag dessvärre saknar böcker just om detta så är det ett problem. Skulle behöva info eller hjälp snarare he he he inom området......annars för övrigt tack för allt, och trevlig och skön fortsättning på sommaren! :)
MVH
vonWrede
Inlägg: 479
Blev medlem: tis dec 14, 2010 8:45 pm
Kontakt:

Re: Allgemeine SS

Inlägg av vonWrede »

Ja det är en djungel men så här ligger det till i stora drag:

Siffran på kragspegeln är numret på det Standarte (regemente) som bäraren tillhör. I detta fall Standarte 28 i Hamburg. Om bäraren var officer bars ett ärmband med samma nr, se bild 1.

Om bäraren hade lägre grad bars i stället ett ärmband (se bild 2) som visade tillhörighet till Sturmbann (bataljon) samt Sturm (kompani) inom samma Standarte förstås, enligt följande system:

Ärmbandets kantfärg = Sturmbann (4 Sturmbann inom varje Standarte). Skall ej förväxlas med vapenfärgerna i Wehrmacht och Waffen-SS, varje Sturmbann hade en egen färg helt enkelt.

Siffran = Sturm 1-4 inom resp. Sturmbann (4 Sturm inom varje Sturmbann)

Därmed hade alla under officers grad i detta fall "28" på kragspegeln och en siffra från 1 till 4 på ärmbandet.

För att krångla det hela ytterligare ändrades reglerna 1934.
Bilagor
150830.jpg
150830.jpg (122.09 KiB) Visad 28611 gånger
150811.jpg
150811.jpg (146.37 KiB) Visad 28611 gånger
Checker74
Inlägg: 10
Blev medlem: mån sep 30, 2013 11:48 am
Ort: Stockholm

Re: Allgemeine SS

Inlägg av Checker74 »

Herregud vad tacksam jag är! Jag har bläddrat i böckerna på hyllan men upptäckt vilket komplex system detta var, men väldigt intressant dock! Jag har dessvärre inte någon bra bok som bearbetar detta ämne, och på nätet så finns allt från ca 38 till 45. Men innan d e tufft. Varje sturmbann enligt prislistor och dokument tyder på att det var samma färg kombination efter sturmbann över hela allgemeine-ss men var det egentligen så? Lånet av örnen från SA på hattarna (som fanns i antal olika utföranden, förvisso ytterst små skiljaktigheter beroende på tillverkare samt var denna tillverkades dvs "berliner" "danziger" osv) ersattes 36 (21:a juni) medans skallen (med underkäke) kom redan i mitten på 34 och har sett bilder med m28 örn med m34 skalle på hatt! Hur utbrett detta var, vet ej?!? Det är en del förändringar som sker 34. Vad jag förstått så svart/vit krage t.ex. blev silver (aluminium) å svart (standard) 34 istället för förgående. Jag har för mig att 35 så ska alla ha arabiska istället för romerska siffror efter Abschnitt eller Standarte över hela landet. För Oberabschnitt så fanns det 5 Nord, öst, syd, väst och sydväst men är det bara på respektive huvudkontor som får bära dessa på ärmen. Jag har svaga minnen av att det finns ett reglemente som är signerat av Himmler som säger att man får endast bära ett ärmelband OAVSETT VAD! Stämmer detta tro? Såvida detta inte var extra ordinärt dvs. äres beteckning. Har du eller någon bild på felaktigheter som nya Hoheitszeichen med gamla Totenkopf på hatt förresten? Vad händer 34 som gör detta ÄNNU mer avancerat nu då HA HA HA HA :D! Har färgerna betydelse för vilken "TYP" av sturmbann det kan röra sig om också tro? Fasen har ingen bra bok om detta heller :(. Jag tror Sturmbann 1 är grön, 2 är mörkblå, 3 är röd samt reserv är ljusblå om jag inte minns fel, men gäller detta över alla abschnitt/oberabschnitt och även efter förändringen 34? Vad symboliserade färgerna förövrigt, dvs specialist område eller vad man ska kalla det? När blev det "klubbat" att få använda vit skjorta istället för den bruna är det 34 också? Tack för allt och det uppskattas all info jag kan få som alltid. Fenomenalt med bilder, förstår inte var du får dessa ifrån ha ha ha snyggt! Ha det så jätte bra Von Wrede!
Skriv svar