LDO-märkning

vonWrede
Inlägg: 479
Blev medlem: tis dec 14, 2010 8:45 pm
Kontakt:

LDO-märkning

Inlägg av vonWrede »

LDO betyder Leistungsgemeinschaft deutscher Ordenshersteller, som var ordenstillverkarnas branschorganisation i Tredje Riket. Medlemmarna hade varsin kod som ibland anbringades på produkterna. Koden bestod av stort L, snedstreck och medlemmens individuella nummer.

LDO grundades i juli 1940 och från mars 1941 började man märka produkterna med resp. kod. Det torde betyda att LDO-märkta utmärkelser är tillverkade tidigast i mars 1941. I den mån man inte i efterhand märkte utmärkelser som tillverkats tidigare och lagrats förstås...

Det finns luckor i nummerförteckningen. Jag har sett uppgifter om L/10 till L/26 samt L/50 till L/66. Lite förenklat kan man säga att de lägre numren var avsedda för firmor med full koncession, alltså auktorisation att tillverka alla utmärkelsetecken medan de högre numren var avsedda för firmor med begränsad koncession. Det är också bland de lägre numren man finner de stora och välkända fabrikanterna såsom Deschler, Deumer och Juncker.

I den LDO-lista som återges i flera militariaböcker samt ibland på nätet finns det en sammanblandning. L/22 skall vara Glaser & Sohn i Dresden och L/58 Rudolf Souval i Wien (firman skrev dock ofta L 58, utan snedstreck, i varje fall i sin marknadsföring) i stället för tvärtom.

Sammanfattningsvis kan man säga att ett objekt märkt med endast ett nummer (se Presidialkansliets lista) var avsett att levereras till vederbörlig myndighet för utdelning under mer eller mindre högtidliga former medan ett objekt med LDO-märkning var avsett att säljas i privathandeln. Mot uppvisande av urkund, Soldbuch eller Wehrpass.

Klicka på denna länk för att se vilka tillverkare som döljer sig bakom de olika LDO-numren

http://www.derfreiwillige.com/collectorinfo2.cfm