Frontkämpfer-Ehrenzeichen 1918

vonWrede
Inlägg: 479
Blev medlem: tis dec 14, 2010 8:45 pm
Kontakt:

Frontkämpfer-Ehrenzeichen 1918

Inlägg av vonWrede »

Ett intressant ämne är enligt min mening utmärkelser som planerats men som av olika skäl aldrig realiserats. Denna utmärkelse är särskilt intressant eftersom den har ett historiskt och utseendemässigt samband med såradutmärkelsen.

Så här formulerades planerna på en utmärkelse för ”frontkämpar och sårade” av det preussiska krigsministeriet i början av februari 1918:

”Redan sommaren 1917 framställdes starka önskemål om en utmärkelse för dem som har kämpat lång tid i främsta leden samt för sårade. För att höja stridsmoralen har detta nu blivit ännu mer angeläget.

Även arméns generalstabschef (von Hindenburg) vill snarast att denna utmärkelse instiftas för armén, i synnerhet sedan ingen invändning rests mot att en ubåtsutmärkelse skapats åt marinen…”

Av den första bilden framgår att den planerade utmärkelsen till sin yttre form liknade de redan existerande flygarutmärkelserna. Med ett intressant undantag: Kransen som omger flygarutmärkelserna består till sin högra del (från betraktaren sett) av eklöv. En tradition som vidmakthölls även under Tredje Riket.

Så här tänkte man sig de närmare detaljerna:

A. Utmärkelse för frontkämpar. Märket är svart och av järn. Den som tillbringat minst tre år vid fronten erhåller ett vitt märke och återlämnar det tidigare erhållna…(Sedan följer en beskrivning av märket enligt bild 1).

B. Utmärkelse för sårad. Märket är av järn. (Sedan följer en beskrivning enligt bild 2, ett utseende som är välbekant för alla samlare). Färgen är svart för den som sårats en eller två gånger, vit för tre eller fyra gånger, gul för fem eller fler gånger…”

Utförande B för sårade (som utseendemässigt skiljer sig från A genom frånvaron av kejsarkronan) mötte inga invändningar utan instiftades redan den 3 mars av Kejsar Wilhelm.

Utförande A för frontkämpar sköts upp. Bayerns kung kände sig ställd inför fullbordat faktum och protesterade via sitt sändebud i Berlin. Invändningen gällde i första hand förekomsten av en kejsarkrona.

Efter långa diskussioner ändrade OHL uppfattning. (OHL = Oberste Heeresleitung, motsvarade OKH under andra världskriget). General Ludendorff ansåg för sin del att man i större utsträckning skulle utdela Bayerska Militärförtjänstkorset och Hohenzollerns Hausorden, 4:e klassen till underofficerare och manskap. Samt att EK2 kunde utdelas i större omfattning.

von Hindenburg anslöt sig till denna uppfattning och därmed avslutades planeringen av ett Frontkämpfer-Ehrenzeichen.
Bilagor
100129.jpg
100129.jpg (254.75 KiB) Visad 29532 gånger
100129 2.jpg
100129 2.jpg (246.25 KiB) Visad 29532 gånger