Järnkorsets första klass med skruvfastsättning

vonWrede
Inlägg: 479
Blev medlem: tis dec 14, 2010 8:45 pm
Kontakt:

Järnkorsets första klass med skruvfastsättning

Inlägg av vonWrede »

Järnkorsets första klass 1914 var i den utdelade formen flackt och försett med nålfastsättning. Bland mottagarna blev det populärt att i stället bära privatanskaffade kors som var välvda och/eller försedda med skruvfastsättning. Anledningen var förstås att den välvda formen och skruvfastsättningen gör att korset tätar bättre mot uniformstyget. Snyggare, helt enkelt.

När järnkorset förnyades 1939 uppstod ju förstås samma efterfrågan hos de belönade. Den utdelade formen var som tidigare flack och med nål. Tillverkarna försökte tillfredsställa efterfrågan, men eftersom det inte fanns några som helst detaljanvisningar om hur de välvda och skruvförsedda korsen skulle framställas, dök det upp en rad mer eller mindre lyckade varianter i handeln. Det skall exempelvis ha funnits en misslyckad variant där plattan bestod av en liten mutter...

Förekomsten av dessa avarter av järnkorsets första klass skapade irritation hos presidialkansliet som efter samråd med arméns överkommando (OKH) skickade ut en skrivelse till godkända tillverkare med lydelsen "Järnkorset är flackt, alltså inte välvt, och försett med nål (alltså första klass, min anm.). Järnkorsets första klass i välvd form och med skruv och platta är olämpligt".

Ungefär samtidigt, närmare bestämt 9 februari 1940 reagerade även regeringen på detta med ett intressant uttalande via näringsministeriet enligt vilket man helt enkelt förbjöd följande avvikelser:

Järnkorset 1939 (första klass, min anm.) i välvd form och/eller med skruv

Krigsförtjänstkorsets första klass i välvd form och/eller med skruv

Järnkors med mellandel i annan metall än järn

Järnkors, endelad form (till skillnad mot den korrekta tredelade formen, min anm.)

Såradutmärkelse med mörkblå färg i stället för svart. (???...någon samlarkollega som har sett en sådan?)

Genombrutna såradutmärkelser.

Så småningom föll man till föga för trycket från järnkorsinnehavarna och mjukade upp bestämmelserna. I ett uttalande i mitten av mars 1941, denna gång från krigsmaktens överkommando (OKW) tillät man järnkorsets och krigsförtjänstkorsets första klass med skruv under förutsättning att tillverkningen skedde enligt nya detaljerade anvisningar från presidialkansliet. (Enligt dessa anvisningar var plattan rätt stor, välvd så att den gängade tappen inte skulle gå igenom plattan samt försedd med falser som underlättade åtdragningen). Den välvda formen var fortfarande otillåten. Övriga förbud gällde också fortfarande.

Så håll nu utkik efter följande varianter som kan ha tillverkats utan att vara föreskrivna resp. tillåtna:

Järnkorset 1kl 1939 i välvd form
Krigsförtjänstkorset 1kl 1939 i välvd form (men se upp med kors som är böjda i efterhand vilket förekommer)
Genombrutna såradutmärkelser.