Om RZM-märkning

vonWrede
Inlägg: 477
Blev medlem: tis dec 14, 2010 8:45 pm
Kontakt:

Om RZM-märkning

Inlägg av vonWrede »

Reichszeugsmeisterei (” Rikstygmästeriet”) var en myndighet som övervakade allt som producerades för partiorganisationerna. Alltså NSDAP, SS, SA, NSKK, NSFK m.m. Varje godkänd tillverkare fick en kod som alla produkter märktes med. T.ex. ”RZM M1/120”.

Koden var uppbyggd på följande sätt: Bokstaven står för materialet, i detta fall är M metall, siffran före snedstrecket står för produktområdet, i detta fall är 1 utmärkelsetecken, och siffran efter snedstrecket är den individuella tillverkarens nummer, i detta fall Wilhelm Deumer, Lüdenscheid. Andra produktområden är M4 (bältspännen), M5 (uniformsdetaljer) och M7 (blankvapen.).

En RZM-märkning på ett samlarobjekt talar alltså om att föremålet är avsett för en partiorganisation, att tillverkaren är godkänd och vilken tillverkaren är.

En RZM-märkning kan även se ut på detta sätt: "RZM 36/40 SS". I detta fall är siffran före snedstrecket ett uppdragsnummer. En tillverkare har alltså fått en beställning som kännetecknas med detta nr. I detta fall rör det sig om bältspännen. Siffran efter snedstrecket är förstås framställningsåret, i detta fall 1940 och SS är uppdragsgivaren i exemplet. Tillverkaren i exemplet är Overhoff & Cie, Lüdenscheid, som annars märkte sina bältspännen med M4/27.

"Oj, har vi tagit så många ryska krigsfångar?"

påstår elaka tungor att den åldrige rikspresidenten von Hindenburg sade första gången han såg SA marschera i början på 20-talet. Partiet hade inga pengar, SA-männen var lågavlönade eller rentav arbetslösa och hade inte råd att skräddarsy uniformer. Så i stället bar dom hemsydda persedlar, kanske uppblandat med slitna, civila plagg i varierande färgnyanser. Så det var nog en brokig skara Hindenburg beskådade.

Detta var ju ohållbart när partiet växte, så från 1926 måste alla uniformspersedlar för partiorganisationerna rekvireras via en särskild SA-myndighet i München med uppgift att tillse att uniformeringen var enhetlig. Ur denna myndighet uppstod Reichszeugsmeisterei der NSDAP, som delade ut licenser till tillverkare och handlare. År 1934 var 15000 fabriker och 75000 uniformsskräddare godkända.

Kuriosa: En av de RZM-auktoriserade tillverkarna, leverantör till SA, SS och HJ, belägen i Metzingen och med ett namn på fyra plus fyra bokstäver blev mycket framgångsrik efter kriget och säljer idag märkeskläder m.m.

Hehe...de hårdföra slagskämparna från gatustriderna i Berlin och ölhallarna i München skulle nog ha svårt att smälta att deras uppskattade leverantör av bruna SA-skjortor och senare svarta SS-uniformer numera marknadsför herrparfym! Dock inte längre under den stolta devisen "Lieferfirma für NSDAP-Uniformen seit 1924"...
Skriv svar