Führerbunkern

vonWrede
Inlägg: 479
Blev medlem: tis dec 14, 2010 8:45 pm
Kontakt:

Führerbunkern

Inlägg av vonWrede »

Führerbunkern låg under Rikskansliets trädgård i det kvarter som omges av Pariser Platz, Wilhelmstraße, Voßstraße och Hermann-Göring-Straße, (numera Ebertstraße). ”Bunkern” var egentligen ett enormt underjordiskt bunkersystem med över 30 rum. Bottenplattan nådde 12 meter ner under marknivån och väggarna samt taket bestod av 4 meter tjock betong! Sådana enorma betongmassor avlägsnar man inte så lätt trots idoga försök, först av ryssar sedan av DDR-regimen. År 1988 lyckades man mödosamt avlägsna taket, men golvet och delar av väggarna finns kvar under jorden.

Gränsen mellan öst och väst drogs nära bunkern, så före 1988 kunde man stå på en plattform i väst och över muren beskåda ett område som då såg ut som en ogräsbevuxen ödetomt, med en jordhög som ansågs markera ingången till bunkern.

Kvarteret genomkorsas i dag av nyanlagda, ganska oansenliga gator. För att hitta platsen för Führerbunkern, sök upp Gertrud-Kolmar-Straße. På bunkerns exakta plats finns en lekplats samt en informationstavla. Den är uppsatt på privat initiativ efter många svåra turer med stadens tillståndsgivare. Studera tavlan! Den redovisar en mängd info om bunkern. Foton, kartor och ritningar.

Gamla Rikskansliet låg i kvarteret med front mot Wilhelmstraße. Führern ansåg att den byggnaden på sin höjd dög som huvudkontor för en tvålkoncern och beordrade bygget av ett nytt kansli, många gånger större, i anslutning till det gamla.

Nya Rikskansliet stod klart 1939 efter endast ett års byggtid. Det var en helt enorm byggnad, 421 meter lång. Ungefär mitt i denna byggnad låg Führerns arbetsrum som var 400 kvadratmeter stort och hade en takhöjd på 10 meter. Utländska diplomater och andra besökare slussades in i den ingång som låg längst från Führerns rum och fick promenera 300 meter genom en rad praktfulla salar, vars enda funktion var att injaga respekt hos besökaren.

1948 beordrade ryssarna rivning av det som fanns kvar i området men man kan promenera längst Voßstraße från Wilhelmstraße till Hermann-G...förlåt Ebertstraße och försöka föreställa sig kansliets storlek. Byggnaden fyllde hela kvarteret och det är långt...Diplomaternas promenad motsvaras idag ungefär av den nyanlagda gatan An der Kolonnade.

Inte en sten lämnades kvar av Rikskansliet som var byggt av dyrast tänkbara material. Delar av materialet skall ha använts till det sovjetiska segermonumentet som ligger i nordvästlig riktning och den röda marmorn som pryder väggarna i den närmaste T-banestationen, Mohrenstraße (tidigare ”Kaiserhof”) sägs komma från Rikskansliet. Bägge dessa påståenden är numera ifrågasatta.

T-banestationen Mohrenstraße är dock intressant i ett annat avseende eftersom den användes som flyktväg av de sista som lämnade bunkern 1 maj 1945. Uppdelade i tio grupper försökte man via T-banetunnlarna ta sig förbi de ryska linjerna.

I motsatt riktning från bunkern, mot nordväst, ligger ”förintelsemonumentet” som är intressant endast därför att det rakt under finns en helt intakt bunker som var SS-divisionen ”Nordlands” sista befälsplats. Den ville man först öppna för allmänheten och integrera i ”förintelsemonumentet” men det blev inte så. Den är alltså inte åtkomlig. Däremot finns en butik på platsen där man kan köpa böcker och lära sig mer om områdets intressanta historia.
Senast redigerad av 1 vonWrede, redigerad totalt 0 gånger.
vonWrede
Inlägg: 479
Blev medlem: tis dec 14, 2010 8:45 pm
Kontakt:

Re: Führerbunkern

Inlägg av vonWrede »

Så här ser området runt Rikskansliet ut på en karta från 1944. Rikskansliet låg alltså på Voßstrasses norra sida och omfattade hela kvarteret mellan Hermann-Göring-Strasse och Wilhelmstrasse. Observera att Rikskansliet inte är utmärkt på något sätt på kartan plus att byggnaden ser smal och oansenlig ut. Sannolikt av strategiska skäl, man ville väl inte underlätta för fientligt bombflyg.

Intressant är också att berlinkartan från 1944 ser likadan ut som kartorna från fredstiden trots att många angivna byggnader var utplånade av bomber. Krigets psykologi…

Observera tunnelbanestationen Kaiserhof, numera Mohrenstrasse. Den användes som flyktväg av de sista som lämnade bunkern. Men märkligt nog skall dom ha följt tunnlarna mot öster. Förmodligen för att via tunnelbanestationen Friedrichstrasse, där flera linjer korsade varandra, ta sig mot norra Tyskland som ännu inte var ockuperat.
Bilagor
Vossstrasse 1944.jpg
Vossstrasse 1944.jpg (256.86 KiB) Visad 12235 gånger
vonWrede
Inlägg: 479
Blev medlem: tis dec 14, 2010 8:45 pm
Kontakt:

Re: Führerbunkern

Inlägg av vonWrede »

Här är en modern karta som täcker samma område som kartan från 1944.

Rikskansliets trädgård genomkorsas idag av ett antal gator. Bunkern ligger (ja, den finns ju faktiskt kvar) på östra sidan av Gertrud-Kolmar-Strasse strax norr om gatan An der Kolonnade.
Bilagor
Vossstrasse 2009.jpg
Vossstrasse 2009.jpg (260.07 KiB) Visad 12235 gånger


Senast uppknuffad av vonWrede ons jun 25, 2014 12:20 pm.
Skriv svar