Om Presidialkansliets lista över ordenstillverkare

vonWrede
Inlägg: 479
Blev medlem: tis dec 14, 2010 8:45 pm
Kontakt:

Om Presidialkansliets lista över ordenstillverkare

Inlägg av vonWrede »

Presidialkansliet var Führerns kansli i frågor om bl.a. utdelning av ordnar och utmärkelser. Kansliet rekvirerade erforderligt antal utmärkelsetecken från godkända tillverkare. Dessa fanns förtecknade på en lista med ett nummer för var och en. Den lista som återges i flera militariaböcker och på internet börjar med 1 och slutar ibland med 135 men det finns tillverkare med nummer ända upp till 142. Tillverkarna angav ibland sitt nummer på produkterna. På utmärkelser med band finns siffran i så fall på ringen och på utmärkelser med nål direkt på nålen eller på baksidan.

Denna märkning på ett objekt innebär alltså att det rör sig om det förlänade exemplaret. Eller, om det gällde en högre utmärkelse, ett exemplar som utlämnats av Presidialkansliet som ersättning för en utmärkelse som gått förlorad under strid eller liknande. Om den belönade ville ha flera exemplar fick han annars köpa dem i privathandeln, då vanligtvis märkta med LDO-nummer.

Enligt en obekräftad uppgift skall listan ha sammanställts under andra hälften av kriget. Det skulle i så fall betyda att alla utmärkelser som är märkta med en siffra är tillverkade tidigast 1942. Det skulle också förklara varför man sällan ser denna märkning på utmärkelser som i stort sett var färdigutdelade vid den tiden, t.ex. "blomsterfälttågsmedaljerna" och Västvallmedaljen...

Av någon anledning saknas uppgifter om vissa nr, i varje fall i de listor jag har sett, t.ex nr 17 och 75. Men jag vet att det fanns sådana tillverkare för jag har sett objekt märkta med de numren. Det har rört sig om Krigsförtjänstkorset, andra klassen utan svärd resp. Järnkorsets andra klass. Kan det ha rört sig om tillverkare som blev strukna från listan, kanske beroende på något regelbrott?

Ibland kan det finnas siffror på utmärkelser som inte syftar på Presidialkansliets lista. Vanligast är årtalssiffror, t.ex. "42" som alltså inte syftar på tillverkaren med samma nummer. Dessa siffror vållar dock inte någon problem eftersom de i regel förekommer tillsammans med tillverkarens logga eller namn i klartext. Värre är det med verktygsnummer. Kända verktygsnummer är 1 till 4, sällsynt förekommande på åtminstone Infanteristormutmärkelsen. Verktygsnumret är av naturliga skäl alltid medpräglat, alltså "upphöjt", medan numret enligt Presidialkansliets lista oftast, men inte alltid är försänkt i godset.

Klicka på denna länk för att se vilka tillverkare som döljer sig bakom de olika numren

http://www.derfreiwillige.com/collectorinfo2.cfm