Torbräu, huset där SS bildades

vonWrede
Inlägg: 479
Blev medlem: tis dec 14, 2010 8:45 pm
Kontakt:

Torbräu, huset där SS bildades

Inlägg av vonWrede »

Den som är intresserad av Tredje Rikets historia bör besöka München. Förvånansvärt många byggnader och monument är helt intakta sedan den tiden. Exempelvis byggnaden på bilden som har en intressant historia. I huset inrymdes tidigare en ölhall vid namn Torbräu och i ett bakre rum i bottenplanet bildades SS i maj 1923.

22 trogna kämpar svor Führern ”trohet in i döden” och bildade ”Stosstrupp Hitler” som senare ändrade namn till ”Schutzstaffel” (SS).

Ölhallens namn syftade på den närbelägna ”Isartor” (stadsporten mot floden Isar, till höger utanför bild). Bräu betyder brygd, eller i detta fall bryggeri. "Portbryggeriet", alltså. Som synes inrymmer byggnaden ett hotell (som kallar sig Münchens äldsta) och med münchenbornas känsla för historia och tradition har man behållit namnet ”Torbräu”. Men för den som inte känner till bakgrunden kan ju namnet förefalla något udda som namn på ett hotell…

Man kan spekulera i att det bakre rummet kanske nåddes via gränden till vänster. Lägg märke till gatuskylten! Gatan heter ”Tal” och hade en viktig roll under kamptiden. Torbräu har adress nr 41.
Bilagor
Torbräu.jpg
Torbräu.jpg (256.04 KiB) Visad 14013 gånger
vonWrede
Inlägg: 479
Blev medlem: tis dec 14, 2010 8:45 pm
Kontakt:

Re: Torbräu, huset där SS bildades

Inlägg av vonWrede »

Denna vackra minnestavla kan ännu beskådas i gränden till vänster, Pflugstraße på ovanstående foto. Av texten framgår att byggnaden är från 1490 samt vilken familj som var ägare under Tredje Rikets tid.
Bilagor
Torbräu.jpg
Torbräu.jpg (112.49 KiB) Visad 13716 gånger
Skriv svar