Sterneckerbräu

vonWrede
Inlägg: 479
Blev medlem: tis dec 14, 2010 8:45 pm
Kontakt:

Sterneckerbräu

Inlägg av vonWrede »

Helt nära Torbräu, med adress Tal 38 ligger huset som en gång inhyste ölhallen Sterneckerbräu.

Den 12 september 1919 fick Adolf Hitler order av sina överordnade i armén att infinna sig till ett möte med Tyska Arbetarepartiet i Sterneckerbräu för att samla information. Han hade inga större förväntningar på detta parti som han betraktade som ett i mängden av misslyckade småpartier. Emellertid tog han intryck av ett flygblad han fick vid mötet och gick så småningom in som medlem i partiet. Trots att han egentligen ville bilda ett helt nytt, eget parti. Ganska omgående etablerade Hitler en partiexpedition i huset.

Huset vi ser på bilderna, intakt men renoverat inhyste alltså ölhallen Sterneckerbräu som var den lokal där Hitler första gången träffade sina blivande medkämpar den 12 september 1919 och som blev NSDAP:s första partilokal.

Sterneckerbräu kallas ibland i den historiska litteraturen "ölkällare" men att döma av de interiörbilder som finns bevarade verkar verksamheten ha bedrivits i gatuplanet. Sterneckerbräu kan översättas till "stjärnhörnbryggeriet" och vi kan ju konstatera att byggnaden tidigare pryddes av stjärnor. Och som en följd av münchenbornas känsla för tradition heter än idag gatan längst husets östra sida Sterneckerstrasse. Till höger utanför bild.

I fastighetens bottenplan har under åren bedrivits affärsrörelser av varierande slag. Senast jag var där disponerades lokalen av en datoraffär. Så då kunde man vandra i lokalen, låtsas intresserad av datorköp men i själva verket känna historiens vingslag...

Och om historiens vingslag blir alltför bedövande kan man besöka Öl- och Oktoberfestmuseet som ligger på Sterneckerstrasse 2.
Bilagor
Sterneckerbräu.jpg
Sterneckerbräu.jpg (428.25 KiB) Visad 8209 gånger
vonWrede
Inlägg: 479
Blev medlem: tis dec 14, 2010 8:45 pm
Kontakt:

Re: Sterneckerbräu

Inlägg av vonWrede »

En intressant detalj är att man vid renoveringarna av huset har sparat hållaren för hakkorsfanan.
Bilagor
Sterneckerbräu.jpg
Sterneckerbräu.jpg (338.47 KiB) Visad 8179 gånger
Sterneckerbräu idag.jpg
Sterneckerbräu idag.jpg (425.42 KiB) Visad 8179 gånger
Skriv svar