"Das deutsche Feldehrenzeichen"

vonWrede
Inlägg: 481
Blev medlem: tis dec 14, 2010 8:45 pm
Kontakt:

"Das deutsche Feldehrenzeichen"

Inlägg av vonWrede »

Efter första världskriget utgavs till en början ingen officiell utmärkelse för deltagande i kriget, vilket tidigare var tradition i Tyskland. Anledningen var att det statliga ordensväsendet avskaffades i författningen av år 1919. Som ett resultat av detta skapades en mängd inofficiella minnesmedaljer och utmärkelser som bars med stolthet av krigsdeltagarna, ofta flera tillsammans, ibland blandade med officiella utmärkelser och även till civila kläder. Utgivare var traditionsförband, soldatföreningar och även som i detta fall, föreningar som bildats enbart för att ge ut en viss utmärkelse.

Efter maktövertagandet ville man bli av med denna flora av inofficiella utmärkelser och 1934 instiftades Äreskorset 1914/1918 som en ersättning för samtliga. 1937 förbjöds uttryckligen alla inofficiella utmärkelser från första världskriget, även denna utmärkelse.

Das deutsche Feldehrenzeichen var en av de mest kända och vanligaste av de inofficiella utmärkelserna. Den var mycket omtyckt av frontsoldaterna på grund av det anslående utseendet. Att den är utformad som en stjärna och delvis emaljerad gör att den mer liknar en hög orden. Utgivare var en förening med samma namn och för att erhålla utmärkelsen fick man lämna in en ansökan varvid man måste visa ett dokumenterat deltagande i minst en drabbning. Undantag kunde göras för den som tjänstgjort i framskjutna enheter. När det inte fanns någon dokumentation kunde undantagsvis ett intyg av en trovärdig person godkännas.

Ansökningsförfarandet var kostnadsfritt men vid ett positivt besked måste utmärkelsen inköpas för egna medel vilket inte hindrade att den hade ett högt anseende. Kostnadsfritt utfärdades ett intyg, löpande numrerat, som sedan måste visas upp vid inköpet av utmärkelsen. En dekorativ urkund i stort format ingick i priset och dessutom fanns möjlighet att köpa miniatyrer.

Något exakt datum när denna utmärkelse instiftades är inte känt vad jag vet, men föreningen ”Deutsches Feld-Ehren-Zeichen e.V.“ existerade åtminstone under åren 1925-1934. Ordförande var en f.d. generalmajor och inskriptionen på baksidan syftar helt enkelt på föreningens adress som var Herrengraben 11/14 i stadsdelen Hamburg 11. Det finns en ovanligare variant på denna utmärkelse som är märkt ”Hamburg 3”. Det kan bero på att föreningen tillfälligtvis hade en adress i den stadsdelen, eventuellt var den inhyst hos ordensfabrikanten M. Fleck & Sohn, Michaelisstrasse, Hamburg 3. Denna tillverkare producerade många utmärkelser bl.a. denna.
Bilagor
Das deutsche Feldehrenzeichen.jpg
Das deutsche Feldehrenzeichen.jpg (228.83 KiB) Visad 4146 gånger


Senast uppknuffad av vonWrede sön nov 06, 2011 6:11 pm.