Recension av "The Memel Medal"

vonWrede
Inlägg: 479
Blev medlem: tis dec 14, 2010 8:45 pm
Kontakt:

Recension av "The Memel Medal"

Inlägg av vonWrede »

The Memel Medal
Författare Antonio Seapini
Förlag B & D Publications
Utgivningsår 2013
160 sidor med mängder av bilder, de flesta i färgAtt åstadkomma en så innehållsrik bok om en så udda utmärkelse som memelmedaljen är givetvis beundransvärt. Eftersom den gavs ut i ett litet antal är antalet tillverkare och varianter förstås begränsat.

Bland samlare torde intresset för denna medalj vara rätt litet eftersom den är svåråtkomlig. Dock är boken av stort intresse även för den som intresserar sig för österrike- och sudetmedaljen. Eftersom motivet på medaljernas framsida är identiskt finns det intressanta likheter och skillnader i detaljerna, både på original och kopior.

Författaren redovisar tolv huvudtyper av memelmedaljen varav nio med identifierad tillverkare. Varje typ beskrivs noggrant med tydliga bilder och utförlig text.

Med detta sagt har jag tre invändningar:

- På sidan 41 beskrivs ”Slanted G – Type 3” av okänd tillverkare. Dock skall det finnas likheter med sudetmedaljen av Rudolf Bergs, Gablonz och en jämförelse utlovas längre bak i kapitlet. Men den jämförelsen finns inte!

- På samma sida kallas kransen på medaljens baksida ”Laurel” alltså lager. Vilket förstås är fel, motivet är en eklövskrans

- På sidan 144 avbildas en riddarkorsbärare som utöver riddarkorset påstås bära bandet till memelmedaljen. Men så är det förstås inte, memelmedaljen tillhörde inte de utmärkelser som fick bäras i form av ett band. Bandet är EK2 och memelmedaljen bärs som släpspänne,

Memelmedaljen är attraktiv och värdefull och därmed intressant för förfalskarna. Dessutom spekulerar de nog i det faktum att målgruppen inte har riktig koll på hur detaljerna skall se ut eftersom medaljen är ovanlig.

Författaren redovisar elva kända förfalskningar, mer eller mindre lyckade. Alla beskrivs med tydliga bilder, mycket lärorikt.

Förläningskuvert, etuier och urkunder avhandlas föredömligt i särskilda kapitel i stället för att spridas ut i hela boken vilket förekommer i andra referensböcker.

Boken avslutas med en användarvänlig guide där skillnaderna mellan huvudtyperna kortfattat beskrivs. Dock saknas en huvudtyp.

Boken rekommenderas givetvis, i första hand till samlare av ”Blomsterfälttågsmedaljerna”.
Bilagor
The Memel Medal.jpg
The Memel Medal.jpg (345.16 KiB) Visad 42202 gånger