Sudetmedaljen 1938

vonWrede
Inlägg: 477
Blev medlem: tis dec 14, 2010 8:45 pm
Kontakt:

Sudetmedaljen 1938

Inlägg av vonWrede »

Medaljen utdelades efter inmarschen i Sudetlandet 1 oktober 1938. Motivet hämtades från det märke som utgavs vid partidagen i Nürnberg samma år, skapat av professor Richard Klein, München.

”Blomsterfälttågen” kallades inmarscherna i Österrike, Sudetlandet och Memelområdet 1938-39 av den tyska propagandan. Beroende på att soldaterna överöstes av blommor i stället för fientliga kulor. Efter varje ”blomsterfälttåg” instiftades en medalj till deltagarna.

Det kunde ha blivit ett fjärde ”blomsterfälttåg” med efterföljande medalj – Danzig – men ödet ville annorlunda och det blev ett världskrig i stället.

De tre medaljerna är snarlika till utseendet, i synnerhet på framsidan, men skiljer sig avsevärt i utdelat antal och därmed marknadsvärde. Här rör det sig om den vanligaste, Sudetmedaljen, utdelad till inte mindre än 1162617 personer. I egenskap av "fredsutmärkelser" rankades "blomsterfälttågsmedaljerna" lågt, på 36-38:e plats när de bars tillsammans med andra bandutmärkelser.

För att tillverka alla dessa medaljer (dessutom under en begränsad tid, utdelningarna upphörde i slutet av 1941) anlitades flera tillverkare. Av den anledningen kan Sudetmedaljens utseende variera rätt mycket, framför allt när det gäller tjockleken som kan vara allt mellan 2,2 mm och 3,0 mm. Denna är 2,55 mm tjock. Diametern varierar inte så mycket, den är oftast 31-32 mm, men däremot färgen som kan vara allt mellan guldgul och mörkbrun/rödbrun.

Denna variant finns avbildad på sidan 38 i referensboken "The Memel Medal" och anses vara tillverkad av Paul Meybauer, Berlin eftersom den påträffats i etuier med den märkningen samt att framsidan in i minsta detalj överensstämmer med memelmedaljer märkta av Meybauer.

Sudetmedaljen är oftast omärkt och har ”öppen” bandring. Men det finns enstaka märkta exemplar samt även med ”sluten”, alltså ihoplödd bandring. Dessutom finns en variant med påfallande bred rand i ytterkanten samt enstaka exemplar som är magnetiska. Kolla i din samling efter dessa varianter!
Bilagor
387.jpg
387.jpg (237.2 KiB) Visad 4257 gånger
387 a.jpg
387 a.jpg (360.88 KiB) Visad 4257 gånger