Krigsförtjänstkorsets band

vonWrede
Inlägg: 481
Blev medlem: tis dec 14, 2010 8:45 pm
Kontakt:

Krigsförtjänstkorsets band

Inlägg av vonWrede »

Krigsförtjänstkorset instiftades 1939 som en orden, indelad i flera klasser samt med och utan svärd. Ansvarig för den konstnärliga utformningen var professor Richard Klein, München. Korset med svärd utdelades för förtjänst vid fronten (inte i strid, då gällde Järnkorset) och korset utan svärd (samt Krigsförtjänstmedaljen) på hemmafronten. Lite förenklat uttryckt. Krigsförtjänstkorset rankades högt, på andra plats efter Järnkorset bland bandutmärkelserna.

Bandet var gemensamt för korsen med och utan svärd och vävdes i inte mindre än sex olika bredder, från 8 till 45 mm. Det smalaste var avsett för bandrosetter efter 1942 och det bredaste för krigsförtjänstkorsets riddarkors.

Uppmärksamma samlare har förstås lagt märke till att krigsförtjänstkorsets band är exakt samma som järnkorsets band med undantag av att de svarta och röda fälten har bytt plats. Fältens inbördes bredd är exakt lika på bägge banden. Detta är inte någon tillfällighet utan har följande bakgrund: Under första världskriget kunde järnkorset undantagsvis även utdelas för förtjänst. Oftast, men inte alltid försågs korset då med ett band med omvända färger, alltså de svarta och vita fälten bytte plats. Som en markering att korset inte erhållits i strid.

Att dela ut järnkorset även efter förtjänst innebar ju en risk för järnkorsets status vilket man ville undvika vid förnyandet 1939. Därför instiftades krigsförtjänstkorset vilket i någon mån motsvarade järnkorset 1914 för förtjänst, med omvända bandfärger. Och då var ju bandet givet. Omvända färger!
Bilagor
Band KVK.jpg
Band KVK.jpg (192.69 KiB) Visad 4167 gånger


Senast uppknuffad av vonWrede lör jul 18, 2015 10:18 am.