"Parade Medal Bars of the Third Reich", recension

vonWrede
Inlägg: 481
Blev medlem: tis dec 14, 2010 8:45 pm
Kontakt:

"Parade Medal Bars of the Third Reich", recension

Inlägg av vonWrede »

Parade Medal Bars of the Third Reich
Thomas M. Yanacek
Förlag Schiffer Military History
Pris 75 EUR
Format c:a A4
196 sidor, över 400 foton, delvis i färg


Boken är imponerande till sitt yttre, stor och tung. Vilket förstås är opraktiskt om man vill medföra den som referensbok vid besök på mässor och liknande. Men den är förstås inte tänkt som en referensbok i vanlig bemärkelse och det stora formatet kan försvaras med att bilder som föreställer monterade bandutmärkelser behöver större utrymme än bilder på enstaka objekt.

Författaren är amerikan och boken som synes engelskspråkig. Innebärande att boken inte är lika tillförlitlig som tyska referensböcker. Engelskspråkiga författare och samlare är ju ofta förbluffande okunniga om tyska förhållanden, såväl språk som historia och geografi.

Denne författare går ett steg ännu längre och medger (sid. 192) att han avsiktligt använder så få tyska termer som möjligt i boken. Ambitionen är tydligen att läsaren skall lära sig så lite som möjligt om samlarobjektens tyska ursprung. Jag tycker att det borde vara tvärtom.

”Parade medal bars” är för övrigt en olämplig benämning på monterade utmärkelser som dessutom torde vara upphovet till det svenska oegentliga uttrycket ”paradupphängning”. Någon särskild montering avsedd för parad fanns ju aldrig utan utmärkelserna bars alltid på det sättet som visas i boken. Eller inte alls.

Boken är indelad i fem kapitel:

1) Hur bandmonteringar är uppbyggda

2) Singelmonterade utmärkelser

3) Polisutmärkelser

4) Militära utmärkelser

5) Politiska och civila utmärkelser

Boken kompletteras med listor över PK-nr och LDO-nr samt en översättningstabell med mera.

Om bokens indelning kan sägas att det första kapitlet är ytterst informativt och lärorikt. Någon särskild info om förfalskade bandmonteringar finns inte i boken men genom att studera kapitlet om hur bandmonteringarna är uppbyggda lär man sig mycket om hur man avslöjar förfalskningar.

Författaren delar in de olika monteringarna i sju huvudtyper. Det vore önskvärt om denna indelning kunde bli standard bland samlare.

Det andra kapitlet om singlar är ytterst välskrivet och kan användas som en referensbok. Författaren beskriver alla vanliga bandutmärkelser noggrant med text och bilder. Intressanta avvikelser nämns, som att enstaka exemplar av en viss medalj som inte ”skall” vara magnetisk ändå är det.

Tredje till femte kapitlet avhandlar monteringar omfattande två eller fler utmärkelser. Det märks att författaren har polisutmärkelser som sina favoriter och bilderna på dessa är verkligen anslående. Kapitel tre till fem innehåller en mängd bra bilder medan däremot texten inte är lika intressant som i de två första kapitlen. Egentligen är den löpande texten mest en upprepning av bildtexterna.

Med allt detta positiva sagt har jag följande invändningar:

- På sidan 6 uttrycker sig författaren lite nedlåtande om objekt i mintskick med motiveringen att dessa ”never saw part of the action”. Men då missar han helt det faktum att bandutmärkelser inte bars i fält utan endast vid högtidliga tillfällen, med få undantag. Innebärande att monterade utmärkelser i dåligt skick sannolikt har utsatts för olämplig förvaring eller ovarsam behandling efter kriget. Även om säljaren försäkrar att det dåliga skicket beror på att objektet upphittats vid Stalingrad eller liknande :lol:

- Uppdelningen i sju kategorier monteringar är föredömlig men att kalla typ 1 ”Traditional” kan ifrågasättas eftersom denna typ är en av de modernare

- Spännet på sidan 11 är nog snarare typ 5 och inte 4

- Författaren sorterar föredömligt in frackspännen i en egen kategori, typ 7 men förstår inte att dessa alltså bars till det civila klädesplagget frack utan hävdar helt felaktigt att de bars på krigsmarinens uniformer

- Bandmonteringar försågs ibland med en tygetikett som visade vem som gjort monteringen. Ej att förväxla med tillverkaren. På sidan 17 och 162 visas en etikett med texten ”H. Acker – Stuttgart – Würtemberg” men författaren förstår inte med sina begränsade kunskaper om Tyskland att staden Stuttgart ligger i Würtemberg (t.o.m. som huvudstad en gång) utan tror att ”Würtemberg” är en otydligt skriven gatuadress

- ”Saarlautern” är felstavat på sidan 26

- På sidan 29 avslöjas författarens okunnighet i tysk historia och geografi när han helt felaktigt påstår att hela Tjeckoslovakien blev en del av Tyska Riket i början av 1939

- På sidan 42 visas en ”provkollektion”, i detta fall härstammande från Wilhelm Deumer. Dessa användes av försäljare för att på ett hanterbart sätt visa de produkter man marknadsförde.

Förvisso är dessa kollektioner av stort intresse för tillverkarbestämning med mera men måste betraktas kritiskt. I detta fall missar författaren helt att en av utmärkelserna är försedd med felaktigt band. Man bör nog inte lita alltför mycket på dessa kollektioner eftersom de kan vara manipulerade

- På sidan 106 översätter författaren ”Schützenregiment” med ”Protektion Regiment”. Han förstår inte att det betyder ”skytteregemente” utan tror att det betyder ”skyddsregemente”

- På sidan 131 är tillverkaren ”25” felstavad

- På sidan 161 hävdas att märkningen ”A S” samt ett svärd har ett okänt ursprung men det är väl troligt att det rör sig om tillverkaren A. D. Schwerdt, Stuttgart eftersom ”Schwerdt” är en alternativ stavning av ”svärd” på tyska

Sammanfattningsvis begränsas bokens användbarhet som referensbok av tyngden och formatet. Förvisso medger det stora formatet större och bättre bilder men tyngden (och kanske priset) kunde ha nedbringats genom utrensning av onödigt material. Exempelvis avbildas ett stort antal urkunder helt i onödan, i varje fall enligt min mening.

Det stora antalet bra bilder på monteringar samt de två välskrivna kapitlen i början gör dock att jag rekommenderar boken med alla sina fel och brister, trots det höga priset. Sannolikt kommer den under lång tid att gälla som standardverk för monterade utmärkelser, ”paradmonteringar”.


Bilagor
Parade Medal Bars.jpg
Parade Medal Bars.jpg (171.45 KiB) Visad 4580 gånger
Parade Medal Bars, pärmens insida.jpg
Parade Medal Bars, pärmens insida.jpg (174.51 KiB) Visad 4580 gånger
Parade Medal Bars, baksidan.jpg
Parade Medal Bars, baksidan.jpg (162.88 KiB) Visad 4580 gånger


Senast uppknuffad av vonWrede tor maj 12, 2016 3:08 pm.