9 mm miniatyrer, prislista

vonWrede
Inlägg: 481
Blev medlem: tis dec 14, 2010 8:45 pm
Kontakt:

9 mm miniatyrer, prislista

Inlägg av vonWrede »

Nedanstående prislista är hämtad från Uniformen-Markt, nr 1 1945. Den avser alltså miniatyrer av 9 mm storlek, monterade på en nål. Endast singlar, ej kombinationer.

Listan är utgiven av Presidialkansliet som alltså bestämde prisnivån för att privathandlarna inte skulle göra oskäliga vinster. Den första kolumnen visar vilket pris tillverkaren fick ta ut och den andra vilket pris handlarna fick ta av allmänheten.

Priserna är förstås angivna i riksmark, motsvarande värde i svenska kronor och ören är ytterst ungefärligt 2/3 av angivet pris.

Det intressantaste är förstås inte de absoluta priserna utan snarare dess inbördes förhållande. Observera att riddarkorsets högre grader avviker starkt prismässigt. Kanske dessa var extra välgjorda med tanke på dess status.

Observera att angiven miniatyr av Tyska Korset undantagsvis är av 16 mm storlek. Att tillverka en verklighetstrogen kopia av denna komplicerade utmärkelse i storlek 9 mm ansågs väl ogenomförbart. Även som 16 mm miniatyr måste det ha ställts höga krav på hantverksskicklighet vilket kan förklara det höga priset.

Under alla förhållanden är det intressant att studera listan för att se vilka utmärkelser som överhuvudtaget fanns som 9 mm miniatyrer, i synnerhet för samlare av dessa objekt.

Bilagor
140409.jpg
140409.jpg (322.26 KiB) Visad 4100 gånger