Märkningar på äreskorsen

vonWrede
Inlägg: 479
Blev medlem: tis dec 14, 2010 8:45 pm
Kontakt:

Märkningar på äreskorsen

Inlägg av vonWrede »

Ända sedan napoleonkrigen har det givits ut officiella minnesmedaljer efter varje krig Tyskland deltagit i. Efter det förlorade första världskriget blev det inte så eftersom det statliga ordensväsendet avskaffades i författningen av år 1919. Men då efterfrågan var stor utgavs i stället en mängd inofficiella utmärkelser avsedda för frontkämpar och övriga som deltagit i kriget. Utgivare var militära förband, soldatföreningar och t.o.m. föreningar som bildats enbart för att ge ut en viss utmärkelse.

Dessa utmärkelser bars sedan med stolthet av de f.d. krigsdeltagarna, ibland tre-fyra samtidigt och ibland monterade tillsammans med "riktiga" utmärkelser såsom Järnkorsets andra klass. Dessa "blandade" ordensspännen verkar ses lite över axeln av tyska samlare.

Efter 1933 blev det allt fler personer som bar uniform och då ville man ha bort alla dessa inofficella utmärkelser. Som en ersättning för samtliga instiftades år 1934 Das Ehrenkreuz des Weltkrieges 1914/1918, äreskorset, vilket var möjligt eftersom det statliga ordensväsendet var återinfört. Så stiftandet av äreskorset berodde inte på att det saknades utmärkelser för krigsdeltagarna, utan snarare att det fanns för många. (I 1937 års lag om utmärkelser förbjöds sedan bärandet av samtliga inofficiella utmärkelser som utgivits för deltagande i första världskriget samt diverse utmärkelser för frikårerna som var verksamma därefter).

I likhet med minnesmedaljerna från tidigare krig valde man olika utseende för frontkämpar resp. övriga, denna gång med och utan svärd. Dessutom lade man till en tredje variant, för efterlevande till stupade soldater. Ansvarig för den konstnärliga utformningen var juveleraren Eugene Godet, Berlin och utseendet hämtades från det kors som avbildas på medaljen från 1870/71 års krig. Bandet kunde man kopiera rakt av eftersom nationalfärgerna även då var svart/vitt/rött. Till varianten för efterlevande ville man dock ha ett avvikande band så där inverterades färgerna svart och vitt.

År 1943 var utdelningarna avslutade och då hade över åtta miljoner kors delats ut fördelade på följande sätt:

För frontkämpar (bronsfärgat kors med svärd och lagerbärskrans): 6202883 st.

För övriga, kallade "krigsdeltagare" (bronsfärgat kors utan svärd och med eklövskrans): 1120449 st.

För efterlevande (samma utseende som föregående men svart): 718082 st.

Om man studerar relationen mellan dessa tal förefaller korset för krigsdeltagare vara för lågt värderat på marknaden. Det borde ligga närmare korset för efterlevande och inte så som är fallet i verkligheten, närmare korset med svärd.

Till en början utfärdades en urkund till varje utdelat kors, oftast på tunt papper i liggande A5-format och underskriven av någon myndighet på låg nivå. Märkligt nog är urkunderna på marknaden nästan alltid utfärdade år 1934 eller 1935. Man kan väl knappast ha hunnit med att utdela alla åtta miljoner kors under dessa två år så det verkar som om man i stort sett slutade skriva ut urkunder efter 1935.

Äreskorsen är underskattade som samlarobjekt eftersom de är extremt vanliga. Men just därför är de ju överkomliga prismässigt. Och de enormt varierande märkningarna väcker ju intresse… Som nybörjarsamlare skrev jag upp märkningarna på alla kors jag såg. Jag har anteckningarna kvar och av dom framgår följande:

Den i särklass vanligaste märkningen är ”R.V.”, därefter ett nummer som kan variera från 1 till 91 samt ”Pforzheim”. R.V. står för Reichsverband men vad står numret för? Någon som har sett ett högre nummer? Fanns det kanske någon form av uppsamlingsställe i Pforzheim dit ett antal underleverantörer med varsitt nummer levererade?

En annan vanlig märkning är stort ”G” (kan möjligen vara ett gotiskt ”S”) följt av en siffra från 1 till 21. Någon som vet vad G (eller S) står för eller har sett en högre siffra?

Sedan finns ju en mängd loggor och bokstavskombinationer varav många går att identifiera. Men inte alla.

Vidare kan man ju fråga sig varför äreskorsen till skillnad mot alla andra statliga utmärkelser som instiftades före kriget så gott som alltid är märkta överhuvudtaget? Om 90 % av äreskorsen är märkta kan man ju nästan säga tvärtom om resten, alltså att 90 % är omärkta...Ja, en förklaring kan ju vara att det finns en slät baksida som lämpar sig för en logga eller annan märkning. Övriga utmärkelser under perioden har sällan en slät baksida, undantaget Moderskorsen 1938.

En annan teori är att det beror på hur ersättningen till tillverkaren redovisades. Myndigheterna måste ju ha köpt in oerhörda mängder kors för att täcka behovet. Kanske man inte ville ligga ute med pengar för dessa enorma volymer utan föredrog att redovisa ersättningen efterhand som korsen togs i bruk. Och då måste man ju veta varifrån varje leverans kom. Och då kanske numret efter "R.V". resp. "G" visar till vilket konto redovisningen skulle ske enligt en lista som uppdragsgivaren hade...

Länk till en intressant sida om märkningar på äreskorsen:

http://www.bayoswede.se/45046742
Bilagor
Korset för frontkämpar.jpg
Korset för frontkämpar.jpg (117.58 KiB) Visad 9162 gånger
Korset för krigsdeltagare.jpg
Korset för krigsdeltagare.jpg (133.77 KiB) Visad 9162 gånger
Äreskorset för efterlevande.jpg
Äreskorset för efterlevande.jpg (145.82 KiB) Visad 9162 gånger


Senast uppknuffad av vonWrede ons feb 05, 2014 8:30 pm.