"Hindenburgkors" som benämning på äreskorsen

vonWrede
Inlägg: 479
Blev medlem: tis dec 14, 2010 8:45 pm
Kontakt:

"Hindenburgkors" som benämning på äreskorsen

Inlägg av vonWrede »

Hindenburgkorset används ibland som beteckning på Äreskorset 1914-1918. Även tyska samlare säger ibland "Hindenburgkreuz" när de egentligen menar Äreskorset.

Tidigare - på 70/80-talet - användes Hindenburgkorset endast som benämning på äreskorset för efterlevande. Förmodligen för att det var kortare, de övriga kallades Äreskors med eller utan svärd. Numera kan Hindenburgkorset tydligen betyda vilket ärekors som helst av de tre olika.

Att denna märkliga benämning på äreskorsen överhuvudtaget har uppkommit torde bero på att rikspresidenten Hindenburg var den formelle stiftaren. I varje fall är det en olämplig benämning - och helt onödig - eftersom det redan vid Äreskorsets instiftande fanns ett Hindenburgkors, visserligen inofficiellt.

Hindenburgkorset instiftades vid okänd tidpunkt 1918-1931 och var avsett att utdelas för trogen tjänst i någon av de otaliga sammanslutningar av krigsveteraner som var aktiva efter första världskriget. Som synes pryder rikspresidentens porträtt korsets framsida.

Sannolikt förbjöds Hindenburgkorset i likhet med övriga inofficiella utmärkelser senast år 1937.

Min rekommendation är att kalla äreskorsen för äreskors och inte ”Hindenburgkors”.
Bilagor
Hindenburgkorset.jpg
Hindenburgkorset.jpg (125.14 KiB) Visad 7185 gånger
Hindenburgkorset, urkund.jpg
Hindenburgkorset, urkund.jpg (136.67 KiB) Visad 7185 gånger