Min första bild är från ”Deutschland-Katalog – Orden & Ehrenzeichen 1800-1945”, utgåvan 1977/78. Beskåda i synnerhet position nr 40, ”Verwundetenabzeichen für Militärgeistliche”.Denna ”utmärkelse” fanns med i ytterligare några utgåvor med nr 40 i avdelningen ”Deutsches Reich 1871-1918” men i 1983 års utgåva var den plötsligt borta. Varför?
Första gången detta objekt är dokumenterat är i en auktionskatalog från 1968 utgiven av Graf Klenau oHG. Utrop 30 DM, slutpris 36 DM. Därefter dök det upp flera gånger hos samma auktionsfirma, sista gången 1979. Utrop 180 DM, slutpris 230 DM vilket överensstämmer rätt bra med värderingen i den förstnämnda katalogen.
Bakgrunden är följande: Efter kapitulationen 1945 fanns ett större lager av såradutmärkelser 1939 i svart lagrade i klostret Wiengarten nära Bodensjön. De oskadade delarna av klostret inrättades som militärsjukhus medan munkarna försökte återställa resten. Som ett bidrag till finansieringen av detta kom man på idén att göra om såradutmärkelserna till ett märke med religiös innebörd och sälja till besökare och även till patienter. Priset skall ha varit mellan en och två mark.Man skar alltså ut den inre delen, den korniga ytan och fäste ett svart kors i tomrummet. Det måste ha rört sig om ett utförande där nålfångaren så att säga utgör en förlängning av falsen. Om nålfångaren hade suttit högre upp vilket ofta är fallet hade den ju följt med den utsågade delen.Detta är ett exempel på hur experter okritiskt skriver av varandra. Att en uppgift finns hos flera experter (eller på många internetsidor) är alltså ingen garanti för att uppgiften är korrekt, vilket var det jag ville komma till.
Med facit kan man ju fråga sig hur någon kunde gå på detta. Men auktionsfirmorna har ju olika uppfattningar om i vilken utsträckning man skall ta ansvar för lämnade uppgifter. Graf Klenau gick ju uppenbarligen helt på säljarnas uppgifter. Därefter har författaren till värderingskatalogen litat på uppgifterna i Klenaus katalog…
Intressant är att auktionsfirman, Graf Klenau har gett ut en genomarbetad referensbok om tyska utmärkelser fram till 1918. Utgivningsår 1974, och där finns inte ovannämnda utmärkelse med! Trots att den vid den tiden av vissa betraktades som äkta…
Med facit kan man ju också konstatera att det inte finns några som helst bevis för att utmärkelsen i fråga har existerat i ”verkligheten”. Ingen stiftelseurkund, inga bilder på någon präst som bär den osv…
Men det största mysteriet enligt min mening är följande: Eftersom svärdsgreppen fortsätter över kransen blir ju en del av greppen inklusive knappen kvar efter utsågningen. Och varför skulle en utmärkelse för präster inbegripa sådana detaljer?
Jag kan bara förklara detta med att det här hände före internet och digitalfotograferingen. Bildmaterialet var helt enkelt för dåligt…
Såradutmärkelsen 1914/18 "för militärpräster"
Såradutmärkelsen 1914/18 "för militärpräster" nu även i silv
Avslöjandet av detta falsarium väckte stor uppmärksamhet på sin tid och denna värdelösa produkt borde vara ökänd bland alla samlare. Ändå såldes ett exemplar nyligen på eBay för hårresande 278 euro. Visserligen tillsammans med ett äkta EK2 1914 men även om man räknar av 50 euro för järnkorset så blir det ungefär 2000 kr för ett värdelöst märke.
Tricket att para ihop skräp med äkta vara har vi för övrigt sett på närmare håll...
Notera att förfalskarna numera har skapat en "högre" klass genom att måla korset med silverfärg, se bilden.
Tricket att para ihop skräp med äkta vara har vi för övrigt sett på närmare håll...
Notera att förfalskarna numera har skapat en "högre" klass genom att måla korset med silverfärg, se bilden.
- Bilagor
-
- Såradutmärkelse för militärpräster i silver.jpg (118.98 KiB) Visad 29611 gånger