Cigarettbilder, "Die deutsche Wehrmacht"

vonWrede
Inlägg: 477
Blev medlem: tis dec 14, 2010 8:45 pm
Kontakt:

Cigarettbilder, "Die deutsche Wehrmacht"

Inlägg av vonWrede »

Bilderna låg i cigarettpaketen och meningen var att man genom byten osv skulle få ihop en hel serie. Album där bilderna kunde klistras in efter hand kunde köpas i tobaksaffärerna eller beställas från fabrikanterna. Priset för ett tomt album var en riksmark vilket torde vara subventionerat av branschen eftersom albumet var rätt påkostat redan i tomt skick med färgbilder och utförlig text. Dessutom ingick i förekommande fall frakt för albumet i priset.

Albumet inleds med omfattande information om Wehrmacht med färgbilder på fanor, mössor och uniformsdetaljer m.m. tillhörande de olika vapenslagen. Därefter följer plats för de 270 bilderna med en uppdelning på Wehrmacht i allmänhet, armén, krigsmarinen och Luftwaffe. Inom varje vapenslag finns sedan en uppdelning i truppslag.

På bildernas baksida finns som synes intressant information och en stor fördel med denna samlarserie är att samma information samt bildens nummer finns nedanför den tomma rutan där bilden skall klistras in. Till skillnad från vissa andra album där både bildens nr och text blir en hemlighet från det att bilden klistrats in.

Bilderna som visas här som exempel råkar vara från samma tobaksfabrikant men det fanns flera utgivare och som synes användes baksidan även som annonsplats för den egna produkten.

Bilderna är små, 61 x 47 mm för att få plats i cigarettpaketen. Samtliga är i färg.
Bilagor
Die Deutsche Wehrmacht, bilder.jpg
Die Deutsche Wehrmacht, bilder.jpg (211.61 KiB) Visad 4996 gånger
Die Deutsche Wehrmacht.jpg
Die Deutsche Wehrmacht.jpg (86.95 KiB) Visad 4996 gånger
Die Deutsche Wehrmacht, bilder, baksidor.jpg
Die Deutsche Wehrmacht, bilder, baksidor.jpg (243.61 KiB) Visad 4996 gånger
Skriv svar