Örnnästet

vonWrede
Inlägg: 479
Blev medlem: tis dec 14, 2010 8:45 pm
Kontakt:

Örnnästet

Inlägg av vonWrede »

Hitlers "örnnäste" är intressant resmål. Verklighetens örnnäste avviker dock betydligt från det örnnäste som förekommer i amerikanska skräpfilmer, enligt vilka man skulle kunna tro att det rör sig om en lättförsvarad starkt befäst anläggning på en svårtillgänglig alptopp, där de allra trognaste skulle utkämpa Tredje Rikets sista strid. I själva verket rör det sig om Hitlers tehus där han ibland tillbringade lata eftermiddagar med sitt följe. Byggt på order av Martin Bormann som en 50-årspresent från NSDAP till Führern 1939. Men för att vara ett ”tehus” är ju byggnaden rätt stor, som mycket annat regimen byggde.

Det rör sig i varje fall om en oerhört vacker plats, kanske den vackraste i Tyskland och historiens vingslag är ju påtagliga. Jag är i München ibland med kompisar för att hinka öl men någon gång hyr vi bil och åker mot örnnästet.

Man kör till Berchtesgaden och därefter till Obersalzberg, c:a 15 mil från München. Längre kommer man inte med eget fordon utan därifrån åker man vidare med särskilda bussar upp till Kehlstein som det aktuella berget heter. Bussen stannar framför ingången till den 124 meter långa gången som leder rakt in i berget till hissen, vilken i stort sett är oförändrad sedan 1939. Efter lika lång färd med hissen, 124 meter rakt upp är man i örnnästet, Kehlsteinhaus som det heter, 1834 meter över havet. Berget är dock inte brantare än att det även finns en slingrade gångstig upp till huset. Örnnästet, numera inrett för restaurangverksamhet men utvändigt helt oförändrat, ligger inte heller på den absoluta toppen utan man kan vandra ännu högre upp längst en stig med trappsteg här och var.

Att åka till Obersalzberg i hyrd bli anser jag vara det bästa alternativet eftersom det ger en viss frihet. Vid Hauptbahnhof i München finns ett flertal biluthyrare och priset är förvånansvärt lågt om man väljer en mindre bil och är flera som delar på kostnaderna.

Alternativt kan man åka utflyktsbuss från München men det är dyrt och dessutom är man ju bunden av arrangörens program.

Man kan även åka tåg från München till Berchtesgaden, pris 60 euro och tidsåtgång tre timmar. Därefter vidare med lokalbuss till Obersalzberg.

Alternativt kan man flyga från Sverige till Salzburg som ligger betydligt närmare örnnästet än München. Vid gynnsamma förhållanden ser man Salzburg från örnnästet. Där kan man hyra bil eller åka tåg till Berchtesgaden, pris 16 euro, tidsåtgång en timme.

Fler uppgifter:

Flyg Stockholm-München med SAS, prisexempel 1700 kr, flyg till Salzburg är betydligt dyrare

Bilhyra i München, från 80 euro för en dag, bensinkostnad från 30 euro.

Buss Obersalzberg-Kehlstein 15 euro och då ingår hissfärden.

Lycklig resa!