5:e Donkosack-Ryttarregementets regementskors

vonWrede
Inlägg: 477
Blev medlem: tis dec 14, 2010 8:45 pm
Kontakt:

5:e Donkosack-Ryttarregementets regementskors

Inlägg av vonWrede »

Denna utmärkelse dyker då och då upp på auktionssidorna som "100 % original" eller "garanterat original", under de mest skilda benämningar, senast som en utmärkelse för spanska frivilliga märkligt nog.
Don.jpg
Don.jpg (125.65 KiB) Visad 11544 gånger
Dessa bilder, föreställande original är intressanta, dels därför att officeren har järnkorsbandet på fel sätt, vilket också påpekas i bildtexten. Men även för att man får helt klart för sig att korset bars på höger sida. På sina håll har man tidigare trott att korset bars på vänster sida, på platsen för järnkorsets första klass. I Littlejohn/Dodkins referensbok ”förmodar” man att vänster sida är rätt plats.

Här är texten i min översättning:

"5:e Donkosack-Ryttarregementets regementskors

Som traditions- och minnesutmärkelse instiftade överstelöjtnant Kononow detta kors sommaren 1944 för dem som tillhörde hans 5:e Donkosack-Ryttarregemente. Siffran ”5” på övre korsarmen är regementsnumret, den kyrilliska skriften på vänster och höger korsarm är hans namn, Kononow och på undre korsarmen syns datumet 28 oktober 1941, det datum då 102:a Kosackregementet bildades.

Som major gick Kononow i augusti 1941 över till tyskarna med sitt 436:e infanteriregemente. Av detta regemente bildades 102:a Kosackregementet. Eftersom ryska enheter (på tysk sida alltså, min anm.) inte fick vara större än bataljoner blev kosackregementet 27 januari 1942 namnändrat till Kosackavdelning 600. En minskning av numerären krävdes inte, tvärtom utökades avdelningen som redan var nästan 2000 man stark med ytterligare 1000.

Ännu en namnändring skedde 12 juli 1943 till 5:e Kosack-Ryttarregementet . I slutet av 1944 blev Kononow befordrad till överste. I början av 1945 överfördes han till ROA (ryska befrielsearmén, min anm.) och blev där generalmajor."

Bildtexterna:

"Kosackofficer tillhörande 2:a Sibirienkosack-Ryttarregementet med regementskorset på vapenrockens högra bröstficka. Bandet till järnkorsets andra klass är felaktigt fastsytt. Passpoaler finns på ärmuppslagen. Han bär kejserliga axelklaffar samt officerskragspeglar."

"Soldater tillhörande 1:a Kosackdivisionen och andra enheter på konvalescenthemmet i Kirchberg, Tyrolen. I bakre raden syns en soldat tillhörande 5:e Donkosack-Ryttarregementet som bär minneskorset på höger bröstficka."[/size]

Denna utmärkelse nyproduceras flitigt och det kan man ju förstå med tanke det anslående utseendet. Grundform järnkorset, tydligt hakkors, korslagda sablar, ett datum som väcker intresse och kyrilliska bokstäver som skapar mystik. Oftast är den av lättmetall, lackerad och med nål. Vilket även originalen skall vara enligt flera referensböcker. Vanliga kopior är i emaljerat utförande med skruvfastsättning. Andra är lackerade med vertikal nål.

Inskriptionen på baksidan är ofta ”Ges. gesch.” vilket är en förkortning av ”Gesetzlich geschützt” vilket i sin tur betyder ”Lagligt skyddat”. Men det verkar väl rätt osannolikt att ryska officerare som gått över till tysk sida skulle ha skickat in erforderliga ansökningshandlingar till tyska patentmyndigheter samtidigt som dom utkämpade blodiga strider på östfronten.

Och de tyska patentmyndigheterna skulle väl knappast ha beviljat ansökan eftersom det inte ens är en tysk utmärkelse i juridisk mening.

Troligast är väl dock att den förtroendeingivande termen "Ges. gesch." i detta fall används på kopior i förhoppning om att den skall uppfattas som en garanti för originalitet.

Även texten "München 9" förekommer på kopior som någon slags garant för äkthet.

Utmärkelsen finns med i Littlejohns referensbok från 1968 och därefter i många värderingskataloger. Hüsken, som redovisar den under rubriken ”Wehrmachts-Auszeichnungen...” vilket felaktigt kan tolkas som att Wehrmacht var utgivaren, anger värdet till 2800 DM (motsvarar ungefär hälften så många euro). Deutschland-Katalog värderar den till 1278 euro, Forman till 1000 USD och Lothar Hartung till endast 1100 DM.

Stor spridning alltså, (trots att jag har försökt välja kataloger med varandra närliggande utgivningsår) men det är ju svårt att värdera en utmärkelse som är så sällsynt som denna borde vara med tanke på vilket öde som väntade de ryssar som kämpat på tysk sida. Att gå i sovjetisk fångenskap med denna utmärkelse i sin ägo var väl inte så lämpligt...


Källor:
Hüsken: ”Katalog der Orden und Ehrenzeichen” 1999
“Deutschland-Katalog Orden & Ehrenzeichen“ 2001/2002
“Forman´s Guide To Third Reich German Awards“ 1993
Lothar Hartung: “Auszeichnungen des 3. Reiches” 1995/96
vonWrede
Inlägg: 477
Blev medlem: tis dec 14, 2010 8:45 pm
Kontakt:

Re: 5:e Donkosack-Ryttarregementets regementskors

Inlägg av vonWrede »

Detta exemplar bjöds nyligen ut på en auktionssida med den egendomliga benämningen

"Spansk - Tysk original medalj 1941" (!).

En formulering som tydligen attraherade köparna för slutpriset blev 886 kr!

Det rör sig om den version som är märkt "München 9" som en "garanti för äkthet".
Bilagor
Donkosack-Ryttarregementets regementskors.jpg
Donkosack-Ryttarregementets regementskors.jpg (168.58 KiB) Visad 11542 gånger
vonWrede
Inlägg: 477
Blev medlem: tis dec 14, 2010 8:45 pm
Kontakt:

Re: 5:e Donkosack-Ryttarregementets regementskors

Inlägg av vonWrede »

Hermann Historicas senaste auktion såldes ett originalexemplar av 5:e Donkosack-Ryttarregementets regementskors.

Slutpris 6900 euro! :shock:
Bilagor
Kreuz des 5.jpg
Kreuz des 5.jpg (129.16 KiB) Visad 9521 gånger
Skriv svar