Schalburgkorset

OVs-militaria
Inlägg: 23
Blev medlem: mån dec 09, 2013 9:26 pm

Schalburgkorset

Inlägg av OVs-militaria »

Schalburgkorset tilldelades de som under Danmarks ockupationstid antingen deltog i Schalburgcorps bekämpning av motståndsrörelser, för de som stupade i strid eller för de som deltog i striderna på östfronten. Det är dock okänt när denna utmärkelse instiftades men man vet med säkerhet att den delats ut, bland annat till en medlem av Schalburgcorps som troligtvis stupade i strid med danska motståndsmän.

Utmärkelsen tillverkades av firman Heimbürger, Köpenhamn och kom i två varianter där den ena är en enklare variant med målad vit och röd färg samt guldfärgade kanter. Den andra varianten är likadan med skillnaden att korset är emaljerad och utdelades endast till officerare. Utmärkelsen mäter 5cmx5cm och fästes på vänstra bröstfickan på uniformen med en liten krok enligt bifogad bild. I mitten av korset syns en swastika samt texten "TROSKAB. VOR. AERE" vilket kan översättas till LOJALITET. VÅR. ÄRA. Under swastikan syns även guldfärgade eklöv.

När landet i maj 1945 befriades från ockupationen sägs det att man på Schalburg Corps högkvarter hittade mängder av dessa kors, som motståndsrörelsen sedan kastade ut till civilbefolkningen att behålla som souvenirer. Hur många dessa var vet man inte, man vet heller inte exakt hur många som finns därute. Exempelvis är det av officerskorsen endast ca. 6 stycken original man känner till.

Bilder av burna exemplar är extremt ovanliga, själv har jag hittills inte sett ett enda. Dock är det, som vanligt, väldigt stora mängder kopierade exemplar ute på marknaden. Kopiorna känns oftast igen genom annorlunda färgnyanser samt att man av någon anledning valt att sätta på en tysk fästanordning på baksidan. Är du inte 100% säker på att det exemplar du tänkt köpa är original, så rekommenderar jag starkt från att avstå då marknadspriset på dessa oftast ligger runt 2000€ och vi vet ju att många handlare inte alltid är så ärliga som man skulle kunna önska.
Bilagor
SchalburgCross02.jpg
SchalburgCross02.jpg (14.41 KiB) Visad 4573 gånger
SchalburgCross01.jpg
SchalburgCross01.jpg (17.76 KiB) Visad 4573 gånger