"The Walloon Honor Rexist Badge"

OVs-militaria
Inlägg: 23
Blev medlem: mån dec 09, 2013 9:26 pm

"The Walloon Honor Rexist Badge"

Inlägg av OVs-militaria »

Skriver utmärkelsen på engelska då jag inte hittar en lämplig översättning till svenska. Den är även känd som en motsvarighet till Blodordern. Utmärkelsen instiftades under våren 1941 och tilldelades medlemmar ur rexist militians stridsgrupper. Många av dessa anslöt sig sedan som frivilliga i Waffen-SS och bar du utmärkelsen på sina uniformer. I oktober 1944 godkände H. Himmler utmärkelsen att bäras på tysk uniform.

Utmärkelsen kom i brons och silver där bronsvarianten tilldelades för stridande aktiviteter eller för särskilt genomförda uppdrag. Den ska vara märkt och ha ett serienummer på baksidans högra nedre del. Silvervarianten däremot tilldelades icke-medlemmar som för militian genomfört särskilda tjänster eller uppoffringar. Silvervarianten saknar märkning och serienummer på baksidan. Baksidan på båda varianterna ska vara ihålig och silvervarianterna ska ha en nål som fästs i en C-formad hake, vilket ungefär 770 tillverkade bronsvarianter också har. De tidigare bronsvarianterna hade istället ofta tre öglor som fästes med tråd istället för nål och hake. Man beräknar att ungefär 1200 exemplar med denna fästanordning ska ha tillverkats. Dessa utmärkelser delades aldrig ut med urkund eller etui. Exemplaren med nål och hake tros mellan åren 1941-1944 ha tillverkats av firman P. De Greef Rue du Midi, Bryssel.

Utmärkelserna består av ett kors och ett svärd riktat uppåt, samt en ring med texten "Bravoure Honneur Fidelity" vilket betyder Mod, Ära, Lojalitet.

Som med de flesta utmärkelser från denna tid svämmar marknaden över av kopior, ofta med en tysk fästanordning. Försök att läsa på och vara 100% säker på vad ni gör om ni ska köpa denna utmärkelse. Utmärkelsen är såpass ovanlig att ett marknadspris är svårt att avgöra.
Bilagor
Framsidor. Brons till vänster, silver till höger.
Framsidor. Brons till vänster, silver till höger.
WalloonAward01.JPG (31.27 KiB) Visad 6578 gånger
Baksidor. Brons till vänster, silver till höger.
Baksidor. Brons till vänster, silver till höger.
WalloonAward02.JPG (30.71 KiB) Visad 6578 gånger
Senast redigerad av 2 OVs-militaria, redigerad totalt 0 gång.
OVs-militaria
Inlägg: 23
Blev medlem: mån dec 09, 2013 9:26 pm

Re: "The Walloon Honor Rexist Badge"

Inlägg av OVs-militaria »

Utmärkelserna bars på uniformens vänstra bröstficka.
Bilagor
Unidentified SSKB 242-JRB - Copy (4).jpg
Unidentified SSKB 242-JRB - Copy (4).jpg (64.46 KiB) Visad 6575 gånger
Feder005.jpg
Feder005.jpg (53.98 KiB) Visad 6575 gånger
Skriv svar