Lorientskölden 1944

vonWrede
Inlägg: 479
Blev medlem: tis dec 14, 2010 8:45 pm
Kontakt:

Lorientskölden 1944

Inlägg av vonWrede »

Lorientskölden har en oerhört intressant och märklig bakgrund.

Staden Lorient med omgivningar var en fransk flottbas vid atlantkusten som togs över av tyskarna i juni 1940. Den fick stor betydelse för krigsmarinen som varv och stödpunkt, i synnerhet sedan den byggts ut med omfattande bunkeranläggningar för ubåtar.

Efter landstigningen 1944 försökte de allierade erövra anläggningen men tyskarna gjorde hårdnackat motstånd och i stället blev staden Lorient och hela flottbasen med 25000 tyska soldater innesluten i augusti/september.

Trots fortsatta försök av de allierade att erövra flottbasen från havet, från luften och med marktrupper höll den tyska garnisonen ut till 10 maj 1945 då man obesegrade överlämnade anläggningen.

Detta väcker ju en hel del frågor. Hur var det möjligt att klara försörjningen av 25000 man i åtta månader utan kontakt med omvärlden? Hur kunde ammunitionen räcka för att försvara sig så lång tid utan påfyllning? Vad tyckte den franska befolkningen om att ha 25000 beväpnade tyskar inom sina gränser långt efter att landet var befriat? Varför lyckades inte de allierade inta anläggningen trots sitt enorma övertag?

Att man inte bara bombade sönder allt kan ju möjligen förklaras med att man ville överta flottbasen i oskadat skick.

Så här skriver dr Klietmann om själva skölden:

Under belägringen väcktes tanken inom en liten krets officerare att skapa ett gemensamt märke i form av en sköld till minne av försvaret av Lorient. Efter godkännande av kommendanten, General der Artillerie Fahrmbacher, började förberedelserna.

Sköldens konstnärliga utformning härstammar från dåvarande ledaren för flottbasens skeppsbyggnadsvarv, Marine-Baurat K. Fehrenberg. Ursprungligen saknade skölden ”Hoheitsabzeichen” (alltså örnen med hakkorset i klorna), vilken dock lades till på kommendantens order.

Skölden framställdes med de verktyg som fanns till hands och av tillgänglig plåt av mässing, koppar, aluminium, stål osv. För högre officerare framställdes några exemplar av förkromad koppar.

I november 1944 var lämpligt råmaterial slut men endast 10000 till 12000 sköldar hade framställts. Dessa delades ut vid jultid till förtjänta soldater, varvid alltså sköldarna räckte till ungefär halva garnisonen.

På grund av materialbrist fick man överge den ursprungliga planen att dela ut skölden till samtliga med tillhörande urkund samt en officiell stiftelseurkund.

Som en följd av omständigheterna vid framställandet existerar flera olika varianter av Lorientskölden, inte bara vad gäller material utan även formgivningen.

Så långt dr Klietmann.

Mina kommentarer:

Att skölden ursprungligen skapades utan hakkorsörn är ju intressant och för tankarna till Lapplandsskölden som ju också framställdes av en avskuren truppstyrka. Man kan spekulera i att formgivaren ville att skölden skulle vara bärbar även efter en kapitulation och inte bli förbjuden av de allierade. Medan kommendanten kanske tyckte att det resonemanget var demoraliserande och att man måste tro på en slutseger.

Gåtfull är också uppgiften att 10000 till 12000 sköldar framställdes trots att den är rätt sällsynt. Var tog alla dessa vägen? En förklaring kan förstås vara att dom slängdes i stor utsträckning. Den torftiga framställningsmetoden och den tunna plåten gjorde väl att dom ansågs värdelösa.

Bilderna visar två sköldar som uppges vara original. Beträffande äkthetsbestämning av denna sköld samt Lapplandsskölden gäller väl att utan proveniens går det inte att ha någon bestämd uppfattning.


Källa: Dr Kurt-G. Klietmann: ”Auszeichnungen des Deutschen Reiches 1936-1945”.
Bilagor
Lorientsköld
Lorientsköld
100120 4.jpg (250.13 KiB) Visad 8628 gånger
Lorientsköld
Lorientsköld
100120 3.jpg (249.84 KiB) Visad 8628 gånger


Senast uppknuffad av vonWrede fre feb 06, 2015 6:25 pm.