Om stukning av mössor

vonWrede
Inlägg: 477
Blev medlem: tis dec 14, 2010 8:45 pm
Kontakt:

Om stukning av mössor

Inlägg av vonWrede »

I ”Der Freiwillige” läste jag följande berättelse om riddarkorsbäraren Sepp Lainer.

ϟϟ-Hauptscharführer Josef ”Sepp” Lainer var en osedvanligt tapper soldat. Med bara en veckas mellanrum erhöll han i oktober 1943 järnkorsets riddarkors och närkampsspännet i guld. Dessutom hade han såradutmärkelsen i guld.

Sepp Lainer var inte bara en tapper soldat utan också en utpräglad individualist vilket framgick av hans sätt att stuka sin mössa.

Reichsführer-ϟϟ Heinrich Himmler uppskattade dock inte huvudbonader med personlig stukning. Det som gällde var ”vom Reichsführer-ϟϟ befohlenen Ausführung”.

Efter återerövrandet av Charkow besökte Himmler de SS-förband som varit delaktiga. Även Sepp Lainers regemente ”Der Führer”. Regementschefen, Sylvester Stadler försökte gömma undan Sepp med den konstiga mössan men av en tillfällighet fick Reichsführern ändå syn på honom.

Regementet som stod uppställt befarade ett raseriutbrott från Reichsführern men kritiken uttrycktes ganska skonsamt. Sepp försvarade sig med att han varje gång det anbefalldes ”hjälm på” måste mössan placeras innanför livremmen vilket skulle ha åstadkommit den konstiga stukningen. Himmler visade viss förståelse men erbjöd sig att byta mössan mot en flaska vin. Att tacka nej var ju otänkbart så Sepp skildes med sorg från sin kära mössa.

Tre veckor senare anlände ett stort paket till Sepp Lainer. Innehållande två skärmmössor, varav en i officersutförande, ”sadelmodell”. Det som emellertid gladde Sepp var att den andra mössan var av den mjuka typen, ”Feldmütze” med mjuk skärm och utan stormrem. Dessa mössor hade blivit mer och mer svåråtkomliga. Av bilagda handlingar framgick tydligt att paketet skickats på personlig order av Reichsführer-SS.

Två tillägg finns till berättelsen:

- Ganska omgående hade bägge mössorna samma stuk som Sepp Lainers ursprungliga mössa

- Någon vinflaska dök aldrig upp. Vilket ingen hade förväntat sig eftersom Himmler var fanatisk nykterist.
Bilagor
100303.jpg
100303.jpg (268.82 KiB) Visad 5819 gånger
Senast redigerad av 1 vonWrede, redigerad totalt 0 gånger.
vonWrede
Inlägg: 477
Blev medlem: tis dec 14, 2010 8:45 pm
Kontakt:

Om stukning av mössor

Inlägg av vonWrede »

Beträffande personlig stukning av mössor satte jag samman följande bilder på en och samma soldat.
100501 3.jpg
100501 3.jpg (291.73 KiB) Visad 5817 gånger
Jämför mössorna! Det råder väl ingen tvekan om vilken stukning denne soldat föredrog...

Bilderna föreställer Reinhold Schulze, innehavare av bland annat EK1 och pansarstormutmärkelsen med insatstal "25". På den vänstra bilden ser vi honom som stridsvagnschef på östfronten med graden Leutnant, tillhörande 21:a pansarregementet. Den högra bilden föreställer honom som Oberstleutnant i Bundeswehr.[/size]
Skriv svar